«O referèndum o referèndum»

El president Puigdemont convocarà el referèndum la segona quinzena del mes de setembre encara que no hi hagi acord amb l’Estat

Per . Actualitzat el

El president de la Generalitat ha parlat clar en una moció de confiança que té tan guanyada que, fins i tot, s’ha endut els aplaudiments de la diputada de la CUP Pilar Castillejo. Carles Puigdemont ha assegurat que «perseguirem l’acord fins al darrer dia per fer un referèndum acordat amb l’Estat, però si no hi ha un acord a l’últim moment, hi haurà referèndum la segona quinzena del mes de setembre de l’any que ve». I ha reblat amb una frase que pot passar a la història: «o referèndum o referèndum».

En la seva intervenció, el president també ha dit que les estructures d’Estat estaran enllestides el juliol de l’any vinent, o sigui que, el Govern ja podrà actuar com a Estat independent. Acabada la legislatura, si no hi ha hagut referèndum acordat amb l’Estat, el convocarà tant si com no tot i que admet que «la fórmula ideal és un referèndum acordat amb l’Estat».

Si el referèndum es fes de forma unilateral, el president ha assegurat que «el dia que cridem a les urnes els ciutadans, hi haurà tot allò necessari perquè el trànsit de la postautonomia a la preindependència es faci amb el màxim de garanties». En aquest sentit Puigdemont s’ha compromès a «tenir les eines necessàries perquè no hi hagi un salt al buit, i a finals de juny del 2017 tindrem preparares les estructures d’estat per poder actuar com un Estat i poder-nos integrar a la UE».

Sintonia amb la CUP

En acabar la intervenció del president, la diputada de la CUP, Anna Gabriel, ha assegurat que «estem en plena sintonia amb el referèndum». Amb tot no aclareix si el suport ja anunciat per demà a Puigdemont es traduïrà en l’aprovació dels pressupostos.