L’oposició critica la congelació dels impostos municipals

CDC vol que es baixin i la CUP que «els rics paguin més i els pobres menys»

Per . Actualitzat el

Portaveu del Grup Municipal de CDC, Albert Abelló, ha qualificat aquest dimarts “d’insuficient i poc valenta” el fet que l’equip de govern (PSC-PP) hagi decidit tornar a congelar els impostos i taxes municipals. “Ningú recorda que en la passada legislatura el mateix equip de govern va sotmetre als tarragonins a una injusta i abusiva pujada d’impostos?”, pregunta Abelló, que ha posat d’exemple l’IBI, impost que l’any 2012 va pujar un 10% i que va tornar a incrementar un 9,5% el 2013. “Els impostos no s’han de congelar, s’han d’abaixar”, ha manifestat el Portaveu de CDC.

Abelló també ha lamentat que “ens haguem hagut d’assabentar de la congelació dels impostos a través de la premsa”. “Es torna a evidenciar la poca voluntat de negociació i la manca de respecte d’aquest equip de govern envers l’oposició”, ha dit el Portaveu de CDC, que ha recordat que l’any passat, quan l’equip de govern estava en minoria, “ens va colar un gol” i, ara, sabent que tenen majoria, “n’hi s’han molestat a comunicar-ho a la resta de grups municipals abans de publicar-ho als mitjans”.

Pel que fa a la “insuficient” congelació de les ordenances fiscals, Abelló ha recordat que la taxa d’escombraries també va incrementar en un 9,5% el 2012, un 7,8% el 2013 i un 7,6% l’any 2014. “Incrementar i, ara, congelar els impostos no és la solució als problemes econòmics de l’Ajuntament”, ha assenyalat el Portaveu de CDC, que ha apuntat que “els tarragonins no han de carregar amb els problemes originats per la mala gestió d’un consistori on s’ha estirat més el braç que la màniga”. “Un equip de govern que no ha fet bé la feina no està legitimat per demanar un esforç als ciutadans”, ha afirmat Abelló.

El Portaveu de CDC ha recordat que, tal com ja va anunciar l’any passat, considera “imprescindible” que el pressupost municipal del 2016 “aposti decididament per la reactivació econòmica i la generació de llocs de treball”. En aquesta línia, Abelló reclama més bonificacions fiscals per tal de fomentar el creixement econòmic de la ciutat i la creació d’ocupació. Concretament, CDC reclama que s’elimini la taxa per llicències d’obertura d’establiments amb l’objectiu de fomentar l’activitat econòmica, facilitant la instal·lació de petites i mitjanes empreses i la creació de llocs de treball. “Els impostos als que s’ha de fer front abans d’iniciar una activitat econòmica són un gran entrebanc pels emprenedors”, ha afirmat el Portaveu de CDC.

D’altra banda, Abelló ha reclamat que es mantinguin totes les bonificacions fiscals que l’equip de govern va posar en marxa el 2015, abans de les eleccions municipals”, ha assenyalat Abelló. En aquest sentit, el Portaveu de CDC reclama que es mantinguin les rebaixes fiscals per fomentar l’ocupació, així com la bonificació del pagament avançat dels impostos i la de la plusvàlua. 

 

La CUP en contra de la nova congelació de les ordenances fiscals

La CUP de Tarragona valora negativament la nova congelació dels impostos i les taxes municipals expressada pel regidor d’Hisenda Pau Pérez. La candidatura independentista lamenta que «un any més, no serà possible millorar les ordenances fiscals en el sentit que els més rics paguin més, perquè els més pobres puguin pagar menys».

La consellera Laia Estrada considera que aquesta nova congelació «evidencia la manca d’interès per impulsar impostos progressius i, per tant, és una nova prova que el PSC ha girat totalment l’esquena a les polítiques d’esquerra a la ciutat, la qual cosa deu reconfortar enormement els seus socis de govern».

En aquest sentit, el conseller Jordi Martí Font afirma que les ajudes socials a les persones amb més necessitats «és evident que són totalment insuficients, i una bona manera per incrementar-les hauria estat gravant els grans capitals». El fet de conèixer aquesta decisió a través dels mitjans de comunicació tampoc no ha estat ben rebut per part dels cupaires.

Tant Jordi Martí com Laia Estrada han criticat la manca de voluntat de diàleg del conseller Pau Pérez i han qualificat de demagoga la idea que la política fiscal hagi de ser cosa del govern. «Voler desvincular els impostos dels pressupostos municipals és del tot absurd, doncs es tracta d’una intrínseca dels pressupostos que es debatran posteriorment».