Un estiu ple d’activitat a la Fundació Estela

Uns quaranta usuaris amb diversitat funcional de totes les edats han gaudit un any més del casal d’estiu

Per . Actualitzat el

L’estiu és període vacacional i de canvi de rutina per a milers de persones d’arreu del país. La direcció de la Fundació Estela és conscient de la modificació d’hàbits familiars que comporta la finalització del curs escolar i, per aquest motiu, des de fa quatre anys organitza un casal d’estiu ple d’activitats lúdiques i d’oci pensades per ajudar usuaris i el seu entorn a gaudir al màxim de l’època més calorosa de l’any. Aquest estiu de 2016 uns 40 usuaris i usuàries de la Fundació Estela, de totes les edats i amb diferents nivells de discapacitat psíquica, han participat en les activitats organitzades per l’entitat entre els mesos de juliol i inicis de setembre. Una experiència que els ajuda a gaudir al màxim de l’estiu amb els seus companys tot l’any gràcies a un programa d’activitats i tallers especialment dissenyats per a les seves necessitats emocionals, pedagògiques i terapèutiques.

Divina Viso, coordinadora del casal d’estiu de la Fundació Estela, explica que el primer objectiu del casal d’estiu és «que els nostres usuaris gaudeixen al màxim de les seves vacances. Totes les accions que programem al casal van adreçades a cobrir els seus interessos i les seves necessitats d’oci en un període ideal per a fer excursions i activitats a l’aire lliure». És per aquest motiu que gràcies al casal d’estiu els usuaris de la Fundació Estela, ja sigui de l’escola, del taller ocupacional o de la llar-residència, participen en nombroses sortides, activitats lúdiques i culturals, tallers de jocs i manualitats i festes organitzades al mateix centre. «Durant el casal d’hivern, per qüestions climatològiques, la majoria d’activitats es fan dins del centre», diu Viso, «però a l’estiu procurem que els participants del casal gaudeixin de les possibilitats que ofereix la ciutat de Tarragona i el seu entorn en tots els sentits. Hem fet excursions al Niu de l’Àliga (Alcover), als camins de les platges de Tarragona, hem visitat diferents museus… Hem fet allò que tothom fa per vacances: passar-ho bé», apunta la coordinadora del casal.

En aquest període estiuenc les activitats són gestionades per un equip de fins a 10 monitors que acompanyen i guien els participants en cada activitat. Per tal de facilitar el gaudi de tothom, s’estableixen grups per franja d’edat i per grau de discapacitat. «El grup dels més petits té una programació adaptada amb molts jocs i tallers de treballs manuals que els són útils i amb les quals s’ho passen d’allò més bé. En canvi el grup d’adolescents es dedica més a fer sortides i a gaudir de la ciutat. Als adults més autònoms se’ls acompanya a fer excursions culturals i a moltes activitats fora del centre», assegura Viso.

Aquest és el quart estiu que la Fundació Estela organitza el casal d’estiu per als seus usuaris i usuàries. «Cada any tenim més participants», reconeix la coordinadora, que aviat començarà a treballar en la programació de les activitats per al pròxim període de vacances escolars de Nadal. Divina Viso apunta que «tenim molt en consideració l’opinió dels usuaris a l’hora de pensar en la programació d’activitats, així com els suggeriments que rebem dels seus entorns familiars. De fet, el casal d’estiu va finalitzar el 9 de setembre i ara estem en procés d’analitzar com ha anat i quin grau de satisfacció mostren els participants i les seves famílies».

El casal d’aquest estiu de 2016 va començar el dia 22 de juny i es va allargar fins al 9 de setembre en horari de matí (de 9 a 15 hores). «Durant el mes d’agost, quan hem tingut més assistents, vam arribar a tenir un grup de 28 participants. Si comptem tot el període, hem arribat a una quarantena d’usuaris i usuàries, ja que alguns hi van participar unes setmanes i la resta de l’estiu el van passar de vacances amb les seves famílies».