La ciutadania pren la iniciativa per donar vida a espais abandonats de la ciutat

La Plataforma Oppida i l’Associació de Veïns Tarragona Centre presenten dos projectes per recuperar part de la Tabacalera i el Banc d’Espanya

Per . Actualitzat el

Els edificis municipals en desús ocupen molts metres quadrats d’una ciutat amb un teixit associatiu admirable. Alcalde i regidors han manifestat en més d’una ocasió que són les entitats les que vertebren esdeveniments tan importants com les festes o altres programacions culturals de Tarragona. Ara, davant la inacció de l’administració, aquestes entitats fan un pas endavant i presenten dues propostes per ressuscitar el Banc i una part de la Tabacalera.

La Plataforma Oppida fa mesos que es fa sentir pels carrers de la ciutat amb una proposta contrastada. Agafant la idea de Can Batlló a Barcelona o de la Tabacalera de Madrid, el col·lectiu tarragoní posa sobre la taula un projecte per a un centre social autogestionat a l’antiga fàbrica de tabacs de Tarragona. Es tracta d’una proposta que abasta el Magatzem 6 i les dues naus limítrofs i que, si es dugués a terme, permetria reactivar el 9% de la superfície total d’un espai que està gairebé tot en desús.

L’entitat fa honor al seu nom (referit al nom que els celtibers empraven per anomenar els primers nuclis urbans) i neix d’una necessitat i amb una voluntat d’autogestió que relega a un espai secundari l’administració. Aquest Ajuntament que acumula edificis buits, molts dels quals comprats a canvi de terrenys i/o diners que són patrimoni dels tarragonins, mentre moltes entitats no tenen cap espai on desenvolupar les seves activitats i mentre la ciutadania lamenta la manca d’equipaments socials i culturals.

El projecte és extens i detallat i es pot consultar en aquest enllaç. A grans trets, el col·lectiu detecta tres necessitats bàsiques que es podrien cobrir amb la nova Tabacalera. Les de caràcter social requereixen espais perquè les entitats de la ciutat puguin treballar de manera conjunta, segons detalla el projecte, que també dóna espais de transmissió de coneixement dins de l’eix pedagògic i aposta per ressuscitar una idea que l’Ajuntament havia promès anys enrere: dotar la Tabacalera d’un centre de creació contemporània.

Per cobrir les necessitats d’aquests tres eixos (social, pedagògic i cultural), la Plataforma Oppida es compromet al condicionament de l’espai i a la posterior autogestió de poc més de 4.400 metres quadrats que inclourien aules per fer-hi activitats, per agrupaments escoltes, per artistes, una sala d’actes, una de polivalent, una zona de jocs i gimnàs, un espai de circ, bucs d’assaig per a músics, etc. A canvi, la plataforma només sol·licita a l’Ajuntament la cessió de l’espai per dur-hi a terme un projecte sostenible i sense ànim de lucre.

Un Banc d’Espanya multifuncional

L’Associació de Veïns Tarragona Centre, una de les entitats veïnals més actives de la ciutat durant els darrers mesos, ha proposat encabir diversos espais al Banc d’Espanya. La proposta inclou que l’Ajuntament recuperi parcialment el centre de rebuda de turistes a la planta baixa i ho complementi amb zones on reubicar activitats de la Biblioteca Pública i l’Hemeroteca de Tarragona.

A grans trets, el semisoterrani acolliria l’hemeroteca de l’antiga Caixa Tarragona, la planta baixa el centre d’informació i promoció turística i les plantes superiors serien d’àmbit cultural, fent així també la funció de centre cívic.
Tot i que el projecte estableix possibilitats de finançament, a diferència de la proposta dels Oppida, el nou Banc d’Espanya no seria un espai autogestionat. Aquest factor podria implicar una despesa més elevada, però des de l’entitat veïnal recorden que el Banc d’Espanya va deixar de funcionar a finals de 2003 i que, des de llavors, el cèntric edifici ha restat en desús. Així ho han recordat als grups municipals juntament amb «la necessitat de destinar aquest edifici a equipaments culturals i socials dels quals Tarragona, en el seu conjunt i el centre urbà en particular, està molt mancada».

Última experiència fallida

Els veïns de Tarragona Centre ja van fer un procés participatiu per proposar alguns elements que consideraven necessaris a la plaça Corsini quan es retiri l’envelat del mercat provisional. No es tractava de grans obres, ni punt de comparació amb la proposta pel Banc d’Espanya. Unes pèrgoles, uns dibuixos a terra perquè els nens juguessin i no gaire més. L’Ajuntament, que sembla que els processos participatius només els utilitza per guanyar temps (vegeu el cas Jaume I), va tombar la proposta al·legant que ja construirien una àrea infantil reduïda al carrer Ixart, cantonada amb Estanislau Figueras.

La proposta del Banc d’Espanya no només és més complexa sinó que sembla que topa amb l’enèsim anunci del consistori respecte al nou ús del Banc d’Espanya. En una entrevista al NotíciesTgn, el regidor Alejandro Fernández, va avançar que s’estava treballant perquè el Banc d’Espanya «esdevingui un equipament cientificocultural».

Bones sensacions

Aquest dilluns, la Plataforma Oppida ha celebrat una assemblea amb representants de les 18 entitats que la conformen i les sensacions són bones. Després de reunir-se amb els regidors de Cultura i Territori, expliquen que «hi ha bona voluntat» tot i que encara no hi ha res signat. Des del consistori no són tan optimistes: prometen «estudiar la proposta» i demanen al col·lectiu «un interlocutor únic amb el qual tractar» i que es constitueixin com a entitat.

El col·lectiu ja s’està constituint com a entitat, ens expliquen. I treballant «fent xarxa i preparant unes jornades sobre autogestió», ens explica Pedro Redondo, encarregat de la comunicació d’Oppida.

Les jornades es preveu que se celebrin el 7 d’octubre i hi participaran testimonis de l’experiència exitosa de Can Batlló, entre altres.