Més de 34.000 inscrits a la Diada tarragonina

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, assistirà a la concentració de la Rambla Nova

Per . Actualitzat el

Aquest any l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium han organitzat una mobilització descentralitzada en cinc ciutats del Principat de Catalunya. L’objectiu és omplir cinc vies a les ciutats de Salt, Lleida, Tarragona, Berga i Barcelona sota el lema «A punt». Les inscripcions es van obrir el 26 de juliol i ja hi ha més de 340.000 inscrits, 34.000 dels quals a Tarragona, segons les dades facilitades per l’ANC i Òmnium.

El passat 22 de juliol a la plaça Major de Vic es va donar el tret de sortida a la campanya d’estiu d’aquest any, que durant aquests darrers dos mesos i fins al 10 de setembre, ha recorregut el territori amb activitats divulgatives i de denúncia dels greuges de l’Estat espanyol cap a Catalunya.

La mobilització es dividirà en quaranta-quatre trams repartits entre aquestes cinc ciutats. A Berga, es farà al passeig de la Pau; a Tarragona, a la Rambla Nova; a Lleida, a la llera del Segre; a Salt, al passeig dels Països Catalans; i a Barcelona, al passeig de Lluís Companys i al passeig de Sant Joan fins a la Diagonal. A hores d’ara: 207.000 persones registrades als trams de Barcelona, 42.000 a Salt, 34.000 a Tarragona, 30.000 a Lleida i 28.000 a Berga. Es mobilitzaran gairebé 1.000 autocars i hi participaran més de 60 colles castelleres.

Àmbit tarragoní

A Tarragona, entre les dades concretes sobre la que es preveu serà la «manifestació més massiva de la història de la ciutat», segons  paraules de Toni Rosich, responsable de mobilització de l’ANC, cal destacar el gran dispositiu de més de 200 voluntaris que, en col·laboració amb Protecció Civil, la Guàrdia Urbana de Tarragona i els Mossos d’Esquadra, han previst com donar atenció als  independentistes de les deu comarques del sud del país que es donaran cita a la Rambla Nova de Tarragona.

A més dels 200 autocars procedents de diversos municipis, han confirmat ja la seva assistència a la mobilització de Tarragona, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, 19 colles castelleres així com un seguit de grups de cultura popular que animaran els deu trams de què consta el recorregut.

El manifest de les entitats sobiranistes el llegiran personalitats d’àmbits diversos: a Tarragona el portaveu de la plataforma en Defensa de l’Ebre, Manolo Tomás; a Lleida serà l’actiu Maria Barbal; a Salt el cantant Gerard Quintana; a Berga l’esportista Núria Picas; i a Barcelona, el director de cinema Pere Portabella.

Els organitzadors posen al servei dels manifestants el plànol dels aparcaments disponibles a Tarragona per tal de facilitar la mobilitat dels assistents, que es preveu que es desplacin principalment en vehicles particulars, tot i que recomanen que s’utilitzi el transport públic o els nombrosos autocars que les territorials de l’ANC han organitzat arreu del territori.

Àmbit nacional

A les 17.14 de la Diada les campanes de la Seu Vella de Lleida sonaran per marcar l’inici de l’acte i els escenaris de cada ciutat, que seran connectats, es donaran pas l’un a l’altre.

A cada ciutat, el punt culminant serà en el moment d’aixecar un punt de color groc –com el que porta la samarreta al pit– al ritme d’una melodia i que simbolitzarà el «batec de la República catalana». Després que cada tram bategui individualment, hi haurà un moment de batec simultani, durant el qual les colles de castellers aixecaran pilars per simbolitzar els pilars de la República.