Sant Magí 2016 ja és aquí

Sergio Dalma, Obeses, Ara Malikian i Jarks encapçalen les propostes musicals de la festa major d’estiu

Per . Actualitzat el

Sant Magi 2016

Amb l’arribada del mes d’agost tothom espera Sant Magí, la nostra festa major d’estiu que ens aporta frescor en forma d’aigua, com a element principal tradicional, i també en forma de molts actes organitzats per entitats que triomfen any rere any. Tindrem aigua en exposicions, en piscines improvisades, a la Remullada i a la Sindriada, amb els portants i en els càntirs del patró, així com en l’arribada al Portal del Carro durant la processó.

L’aigua també és la protagonista de la imatge d’enguany. Un cartell fet per l’Ana Gómez, llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques (URV) i estudiant d’Il·lustració a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona. L’autora volia que el cartell transmetés, festa, agost, que fos alegre i fresc i per això va decidir apostar pel collage jugant sobretot amb els colors vius de les fruites, com la síndria; un altre element indispensable d’aquesta festa.

La programació

Tot i que la festa és del 13 al 19 d’agost, en dies previs ja comença a notar-se l’ambient festiu amb diferents propostes que ja engeguen, com per exemple, el dissabte 6 d’agost amb la 5a Cursa nocturna del Seguici o el dijous 11 d’agost amb la inauguració de l’exposició Aqua Sacra: càntirs i tradició al Museu Bíblic Tarraconense. A partir de divendres 12 engega La Imaginada, una important proposta que ja forma part de la festa de Sant Magí i que omplirà el Camp de Mart d’activitats interessants per a tots els públics.

El programa proposa gairebé 250 actes, que a banda de les importants propostes ciutadanes i tota l’activitat tradicional, també inclouen dos grans espectacles del Festival d’Estiu de la ciutat, com són Ara Malikian; el violinista que triomfa apropant la música clàssica a tots els públics, un virtuós de la música poc ortodox, que prefereix ballar i saltar mentre toca, que seure al faristol. Després de quinze anys tocant pel món; el pròxim divendres 12 d’agost serà al Camp de Mart i en podrem gaudir tots.

El 17 d’agost, serà el torn de Sergio Dalma, que ens presentarà en directe el seu nou disc, el dissetè, per exemplificar una gran carrera musical i artística. Un cop més, Dalma ens sorprendrà interpretant cançons heterogènies de tota la seva carrera, però lligades amb un eix comú: el de la seva veu màgica.

El diumenge 14 d’agost arriba el ja 17è Festival de l’Associació de Músics de Tarragona; amb Obeses al capdavant. Un festival que començarà ja al matí, tindrà els plats forts a partir de les 20 h i s’allargarà fins ben entrada la nit i que un cop més es farà a la Capsa de Música. També actuaran Michael Kanan, Putter Smith & Guillem Arnedo, El Oso, The Krav Maga i Euler.

I de la mà d’El Feriante i participo.cat respectivament, també podrem optar per anar a viure la Watermelon Pool 2016, el 13 d’agost durant tot el dia, d’una banda i la Sindriada de l’altra, el dimarts 16, acompanyats dels 30 TTV seleccionats i els 15 finalistes que optaran a ser el candidat més votat i seran llençats pel públic assistent a favor d’una causa solidària. El concert i degustació de la Sindriada estarà amenitzat pel concert dels Jarks, grup guanyador del concurs de la cançó de l’estiu de Tac12 i finalistes del concurs de TV3, Oh Happy Day.

A les 21 h de la vigília viurem l’emocionant Pujada Festiva a Sant Magí per part de l’Agrupació Sardanista, que per segon any consecutiu sortiran de la plaça dels Carros, acompanyats de xarangues i grups d’animació fins a arribar al Portal del Carro. L’Associació d’Amics de Sant Magí obrirà la capella perquè els participants puguin saludar el patró. Es ballarà la Sardana de Sant Magí i tot seguit s’oferirà als participants una degustació de fideuada.

La Diada Castellera del divendres 19 a les 12 h a la plaça de les Cols també serà una proposta imperdible donada la bona marxa de la temporada castellera, que fa preveure una Diada de Sant Magí de màxims per part de les quatre colles de la ciutat.

La Festa als Ulls

Per primera vegada portem La Festa als Ulls per Sant Magí i al mateix temps inaugurem un espai expositiu específic a la Casa de la Festa per a les exposicions d’aquest tipus.

El dissabte 13 a les 19.30 h s’obrirà aquest nou espai amb la mostra fotogràfica d’Antonio Nodar, fotògraf gallec convidat per Santa Tecla l’any passat. Durant aquells deu dies Nodar es va barrejar entre teclers i tecleres per viure, en primera persona i a través de la seva càmera, l’eufòria i el sentiment d’identitat tarragonina. Antonio Nodar (1954) ha treballat com a fotoperiodista per al Diari de Barcelona, El Mundo, l’Agència EFE i Ajoblanco. Actualment viu a Londres.

La tradició es renova

I pel que fa a la part tradicional, durant els dies de Sant Magí s’han programat dues presentacions que seran molt esperades pels tarragonins i tarragonines i que donen la visió d’una festa renovada i amb molt de futur per endavant. D’una banda, el diumenge 14 a les 19.30 h a la plaça de les Cols podrem contemplar la Cucafera restaurada i d’altra banda, el dimecres 17 a les 12.30 h també a la plaça de les Cols xalarem amb els nous vestits dels Gegants Vells i del Cós del Bou.

Enguany la Cucafera fa 25 anys i necessitava un arranjament a fons que tornés a mostrar aquesta bèstia tan estimada en tota la seva plenitud. Sota la direcció de l’escultora Àngels Cantos, amb la col·laboració de l’Antoni Mas pel que fa a l’estructura i els mecanismes i el Juan Jesús Paredes, que s’ha encarregat de posar al dia totes les escames de cuir, s’ha fet un acurat treball d’artesania que permetrà gaudir d’aquesta bèstia per molts anys. En el decurs de l’acte es presentarà també la nova samarreta identificativa des d’ara dels homes i dones que fan de portadors i acompanyants de la bèstia. L’Iván Puente és l’autor d’aquest nou disseny, l’Aitor Bueno ha redissenyat el logotip de l’Associació de Veïns i l’Àlex Carrasco s’ha encarregat de crear el nou logotip de l’entitat. Una nova imatge per a una entitat amb 25 anys d’història consolidada.

La presentació dels nous vestits dels Gegants Vells i del Cós del Bou, que anirà acompanyada d’una cercavila pels principals carrers de la Part Alta, que acabarà amb un concert vermut a càrrec dels Grallers Tocaferro. Durant les festes de Sant Roc s’haurà celebrat el comiat dels antics vestits, i els nous faran la seva primera aparició pública per Sant Magí. Un treball pensat i confeccionat per Josep Maria Casas, que ja va ser el sastre encarregat de vestir els Gegants Moros l’any passat.

SantMagi_Programa_BaixaRES-1

Cartell de Sant Magí 2016, fet per la dissenyadora, Ana Gómez.