L’espirometria, clau per deixar l’hàbit de fumar

Una investigació de l’ICS conclou que la meitat de fumadors i fumadores intenten deixar el tabac després de fer-se la prova de capacitat pulmonar

Per . Actualitzat el

Un total de 20 centres d’atenció primària del Camp de Tarragona han participat en la realització d’un estudi sobre el comportament de fumadors i fumadores després de la realització d’una espirometria als centres de salut. Segons l’estudi, fer la prova duplica tant el nombre de casos d’èxit en l’objectiu de deixar de fumar com en la intenció dels pacients d’abandonar el consum de tabac.

El metge Francisco Martín de l’Equip d’Atenció Primària el Morell, investigador principal d’una línia de recerca sobre el tabac al Camp de Tarragona, ha liderat un estudi que demostra que fer una espirometria a tots els pacients fumadors que van als centres d’atenció primària duplica la intenció dels pacients de deixar de fumar, així com l’assoliment d’aquest objectiu. L’estudi s’ha realitzat als 20 equips d’atenció primària del Camp de Tarragona, amb la col·laboració de la Unitat de Suport a la Recerca i del Grup d’Estudi de Patologia Aparell Respiratori en Atenció Primària (GEPAR-AP) de l’IDIAP Jordi Gol coordinat per Francisco Martín. En el projecte han participat més de 160 professionals.

Martín explica que «amb els consells per deixar de fumar que es donen a les consultes d’atenció primària, un de cada 20 pacients deixen de fumar i 20 de cada 100 ho intenten». És a dir, al voltant d’un 5% dels pacients fumadors que reben aquests consells sanitaris aconsegueixen deixar de fumar, i un 20% ho proven. L’investigador afirma que «molts recauen» i reconeix que «habitualment els centres d’atenció primària tenen un professional referent per al tabac, però la gran majoria dels metges no tenen temps ni formació específica» sobre aquest tema.

Des d’aquest punt de vista, en l’estudi es va plantejar què es podia fer per reforçar aquesta línia de treball. Francisco Martín, que és especialista en medicina de família i comunitària, apunta que «les societats i les organitzacions internacionals recomanen fer una espirometria únicament als pacients fumadors que manifesten símptomes: tos, ofegament, flegmes, etc.». L’estudi RESET va plantejar la hipòtesi de fer l’espirometria a tots els fumadors, tinguin o no símptomes. Així, es van reclutar 1.000 persones sanes, fumadores sense manifestació de símptomes, de les quals al final van participar en l’estudi 600, 300 pacients en el grup de control (només amb consells per deixar de fumar) i 300 en el grup d’intervenció (consells sanitaris més espirometria). El RESET demostra que un 10% dels pacients del grup d’intervenció deixen de fumar i que un 40% d’aquests pacients ho intenten. Per tant, l’estudi conclou que els pacients fumadors que es fan una espirometria dupliquen la intenció de deixar de fumar i també l’assoliment. Es va fer un seguiment d’un any d’aquests pacients. Martín explica que «la comprovació que han deixat de fumar es fa a partir d’una cooximetria», i afegeix que «als qui tenen un resultat negatiu, també se’ls fa una anàlisi d’orina per comprovar la quantitat de cotinina, una substància que tenen els fumadors en quantitats altes».