Puigdemont se sotmetrà a una qüestió de confiança el setembre

El president respon així al veto als pressupostos de la resta de partits

Per . Actualitzat el

El no als pressupostos de la CUP ha regirat i molt el Govern català. Davant de la possibilitat de prorrogar els pressupostos de l’any passat, Puigdemont ha tirat pel dret i, després de lamentar amb vehemència l’actuació dels cupaires, ha decidit sotmetre’s a una qüestió de confiança després de l’estiu. Recordem que si una qüestió de confiança no té el suport de la majoria simple dels membres del Parlament, el president i el Govern hauran de dimitir i s’iniciarà el procés per a una nova investidura d’un candidat o candidata a la Presidència de la Generalitat.

Puigdemont ha defensat aquesta decisió al·legant que «jo vull fer la independència, no vull continuar gestionant les rampoines d’un pressupost d’un Govern i un Parlament que no tenia el mandat de la independència».

«Constato que el govern que presideixo ha perdut la confiança. Sense pressupost, aquest govern se suposa que s’ha de confrontar a l’Estat, que és com anar a caçar elefants amb una escopeta de balins», ha dit afegint que «no tenim majoria parlamentària que estava garantida a través d’un acord signat». I ha llançat una pregunta a l’aire: «Quina garantia tinc que compliran futurs acords?»

En aquest sentit, el president ha estat especialment crític amb la CUP, formació de la qual n’esperava el suport per tirar endavant el pressupost, dient que «jo confiava en vostès i els he defensat fins el final. Molta gent confiava en vostès. I vostès han decebut la confiança de milers de persones».

Hores abans, la diputada de la CUP-Crida Constituent (CUP-CC) Eulàlia Reguant havia justificat el veto als pressupostos dient que «en la negociació d’aquests pressupostos se’ns ha negat el debat sobre aquests grans temes, que són els temes centrals de país (fiscalitat i model econòmic). JXSI ha esdevingut, una vegada més i ja en van unes quantes, un vel per tapar les vergonyes dels partits que conformen avui el govern de la Generalitat».

En la seva intervenció, Reguant també lamentava que «resulta com a mínim poc creïble parlar de pressupostos expansius en matèria social quan en temes com Sanitat, Protecció social i habitatge les partides pressupostades per al 2016 són inferior que les executades per al 2015» i convidava a JXSI a «seure plegats per treballar pels pressupostos del 2017, els de la ruptura amb l’Estat».