Els Premis Nacionals de Cultura 2016 es lliuraran a Tarragona

L’acte anirà dedicat a la Mediterrània i al Modernisme de Jujol

Per . Actualitzat el

Tarragona acollirà la cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2016 el pròxim 8 de juny. La ciutat ha estat escollida pel seu nexe amb la Mediterrània, aspecte que sempre ha incidit en la cultura catalana i, més concretament, s’ha escollit el Teatre Metropol com a seu de l’acte per ser un dels espais més emblemàtics i singular de la ciutat, obra de l’arquitecte i dibuixant modernista tarragoní Josep Maria Jujol.

«Tenim un deute amb Tarragona i, a més, reivindiquem la figura cabdal de Jujol», ha declarat Carles Duarte, president del Consell Nacional de la Cultura i de Les Arts (CoNCA) durant la trobada amb la premsa, en línia, a més, amb la voluntat descentralitzadora del CoNCA,

A més de Duarte, l’acte de presentació ha comptat amb la presència de Josep Ma. Prats, conseller de Cultura i quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona; Isona Passola, membre del plenari del CoNCA; Monstant Fonts, Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa, PPNN 2016 i Oriol Grau, periodista presentador de la Gala de lliurament dels PPNN 2016.

Una cerimònia d’escenografia natural i lluminosa
Passola, responsable de l’organització i coordinació de la cerimònia, ha estat l’encarregada de donar els detalls d’una gala, que serà presentada per Oriol Grau i l’actriu Maria Molins «amb humor» i «enmig d’una via romana». Segons Passola, «serà un espectacle amb ritme i amb música en directe, que anirà revelant un a un els premiats d’enguany».

El guió de la gala és obra de Ferran Folch, mentre que la direcció artística recau en Joan Negrié. Negrié ha ideat una escenografia natural 100% mediterrània, que evoca una via romana flanquejada per oliveres en plena llum del dia.

Pel que fa el guió, la cerimònia commemorarà aniversaris importants celebrats durant el 2016 com la finalització de l’Any Llull (en honor als 700 anys de la seva mort), el centenari de l’estrena d’Els Pastorets de Folch i Torres o els 50 anys de La Caputxinada, assemblea al convent dels Caputxins de Sarrià que va representar un xoc entre la cultura catalana i el franquisme.

Els Premiats 2016
Carles Duarte, president del Consell Nacional de la Cultura i de Les Arts (CoNCA) ha incidit en el reconeixement que suposen els guardons. «Els Premis Nacionals de Cultura no són uns premis sectorials. La nostra voluntat és posar el focus en grups, personalitats o obres que tenen un paper central en la cultura del nostres país», ha afirmat.

Els Premis Nacionals de Cultura 2016 són Antonia Vicens, Enrique Vila-Matas, l’empresa Antaviana Films, Lola Badia, el Centre de Documentació de Patrimoni i Memòria La Carrutxa, la companyia Los Galindos, Dani Karavan, el Quartet Casals, Clara Segura i Joan Guillén.

El CoNCA
El Consell Nacionals de la Cultura i les Arts, creat pel Parlament de Catalunya i format per destacades personalitats dels sectors culturals, és l’organisme que atorga des del 2009 els Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Des del 2012, el CoNCA ha dut a terme una reorientació dels Premis amb voluntat de transcendir els àmbits culturals, mostrar totes les realitats lingüístiques del país, mantenir l’equilibri territorial en el reconeixement de figures culturals catalanes i permetre la presentació de candidatures als guardons.

A més del lliurament d’aquestes distincions, el CoNCA també té per objecte assessorar el Govern en el conjunt de la política cultural, vetllar pel suport a la creació artística i per la promoció d’aquesta, i fer-ne l’avaluació.