Ballesteros: «Tindrem uns grans Jocs Mediterranis»

L’alcalde de Tarragona fa la seva conferència anual de balanç l’estat de la ciutat

Per . Actualitzat el

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha anunciat avui durant la conferència anual que organitza la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya que aquest mandat estarà marcat per un lideratge “exercit des de la proximitat per donar respostes efectives als problemes, necessitats i expectatives de tots els tarragonins i tarragonines”. L’altre eix clau que marcarà aquests propers anys és que “Tarragona exerceixi la capitalitat dins una realitat metropolitana emergent”. I ha afegit: “Tarragona exigeix una majoria estable que permeti prendre decisions en comptes de perdre temps en discussions estèrils o entrebancs, en moltes ocasions inadmissibles”.

Sota el títol Mirar Lluny, treballar a prop, l’alcalde de Tarragona ha traçat les línies bàsiques d’aquest mandat municipal que es fonamenta en “treballar a prop per donar respostes efectives i eficients als problemes d’avui. I mirar lluny per anticipar-nos a les necessitats del demà i començar ja a donar-hi respostes. És a dir, ambició i proximitat”. Una conferència en la que ha parlat del que li toca fer a ell com a alcalde, però també del que li toca fer a tots els tarragonins i tarragonines, inclosa l’oposició al govern municipal. “Hem de superar quest pessimisme endèmic tant tarragoní que no ens deixa veure que tenim un futur amb grans oportunitats”, ha afegit. L’alcalde ha concretat el seu model de ciutat: “amable, endreçada, amb bona convivència, que aprofita les seves possibilitats de creixement urbanístic de manera racional, equilibrada i sostenible, que defensa i lluita per les seves infraestructures, que es projecta a l’exterior amb esdeveniments com Tàrraco viva, el Concurs de Castells o els Jocs de 2017 o amb segells de qualitat com el Patrimoni Mundial”.

La conferència s’ha dividit en 5 eixos: la gestió de les petites coses, les infraestructures, la marca de ciutat, els Jocs Mediterranis i, per últim, la realitat metropolitana, que ha definit com “l’espai que supera la competència entre ciutats per donar pas a la cooperació supralocal i competir amb possibilitats dins un món global”. Fins i tot, Ballesteros ha anat més enllà i ha dit: “La realitat metropolitana no és una qüestió de voluntats polítiques sinó que és una necessitat estratègica per garantir el futur del territori”.

Ballesteros ofereix “fortalesa, diàleg i consens en front les previsions dels profetes del catastrofisme i els predicadors de la por”. L’alcalde també ha demanat “superar les visions parcials, interessades o les estratègies partidistes per trobar solucions de consens que siguin bones per a tothom. Per mi –ha afegit– l’estratègia en majúscules és Tarragona”.

Lluita contra l’ incivisme

La primera de les prioritats del govern municipal és la neteja i la lluita contra l’incivisme. “Vull una ciutat neta, endreçada i al servei de la gent”, ha dit. Per aquest motiu, Ballesteros ha anunciat que incrementarà els esforços per mantenir a ratlla un incivisme que, cada any, li costa a l’ajuntament un milió d’euros entre contenidors malmesos, recollida de residus incontrolats, neteja de pintades i grafitis i reposició de jocs infantils, bancs i papereres. “En incivisme  –ha remarcat– i neteja, no en deixarem passar ni una”. Ballesteros ha destacat el sistema de control de plagues del que, ha subratllat, sentir-se’n “especialment orgullós. La queixa per la presència de paneroles i rates ha disminuït en els darrers anys un 50%”. Com a novetat ha explicat que l’Ajuntament engegarà des de l’Institut Municipal d’Ensenyament (IMET) uns programes adreçats a educar en la convivència cívica.

Un altre dels projectes claus per lluitar contra l’incivisme i que es desplegarà enguany és l’estudi de les femtes de gossos. Una iniciativa que persegueix identificar tots els gossos de la ciutat amb l’objectiu de multar als seus amos en el cas que embrutin el carrer.

‘Reclamo que les administracions compleixin el que prometen’

L’alcalde Ballesteros ha posat l’èmfasi en la importància que té per l’economia i el benestar dels tarragonins, la xarxa d’infraestructures i, sobretot, viàries del territori. En aquest sentit, ha reclamat a les administracions que “compleixin el que prometen. S’ha d’acabar l’A-27 no fins a Montblanc, sinó fins a Lleida. Urgeix la millora de l’estació de trens, el servei de rodalies i assegurar-nos que no es perden combois de viatgers”. Ballesteros també ha reclamat millorar la connexió a l’estació de l’AVE i dotar aquest equipament de “pàrquings en superfície i més econòmics”.

La indústria química i les recents notícies de Covestro i Ercros han estat un altre dels temes destacats per l’alcalde perquè “la nostra indústria necessita instruments per tornar a ser competitiva abans no es deslocalitzin més empreses o tanquin, perquè genera riquesa i molta ocupació. No ens podem permetre posar-la en risc”. En els mateixos termes s’ha referit al sector de la pesca del qui ha dit que “donem tot el suport als pescadors per trobar solucions a la crisi de captures del nostre litoral”.

 ‘Seran uns grans Jocs’

“Els Jocs Mediterranis són un projecte de ciutat, de territori i de país. La ciutadania està al costat dels Jocs i així ho demostren els 4.000 voluntaris”. I ha afegit: “Seran uns grans Jocs perquè donarem resposta a grans reptes organitzatius i de seguretat, però també perquè serà una gran oportunitat per demostrar al món que si hi ha voluntat la pau, el diàleg i la comunicació intercultural són possibles. Això, sense oblidar el llegat que deixaran a la ciutat”.

La marca de ciutat ha tingut un pes important en la conferència. “Tarragona és un referent turístic i cultural”, ha remarcat Ballesteros. El Concurs de Castells o Tàrraco Viva són alguns dels esdeveniments claus que reforcen la marca Tarragona. Però Ballesteros ha afegit un nou element: el turisme esportiu. “És un actiu en alça que ens situa de manera rellevant en un segment molt especialitzat”. L’alcalde ha recordat els 350.000 euros d’impacte econòmic que va suposar la Marató Costa Daurada en el cap de setmana que es va celebrar.