«Ens preocupa que aquest ajuntament no tingui una línia estratègica de ciutat»

Entrevistem Pau Ricomà, regidor d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona, que en les passades eleccions es va situar com a tercera força política

Per . Actualitzat el

Parlem amb Pau Ricomà, cap del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona, que en les passades eleccions va situar, com a tercera força més votada, quatre regidors en el cartipàs municipal. Li preguntem sobre els pressupostos i sobre els Jocs, dues qüestions en les quals s’han mostrat molt crítics amb el govern municipal socialista, però també sobre el procés sobiranista i el cas Inipro així com sobre què significa viure des de dins la política municipal.

Quin balanç ens pot fer del 2015 des de la seva posició com a grup municipal?

El valoro de manera molt positiva pel fet de ser regidor de la meva ciutat, que és una experiència impagable. A més, estem en un grup potent i molt ben avingut que ens permet fer molta feina. Ara, des del punt de vista de funcionament de l’Ajuntament, trobem a faltar línies estratègiques clares i la voluntat de l’equip de govern de compartir més la feina que es fa, d’escoltar més, ja que sembla que es funciona per inèrcia. Ara mateix el que més ens preocupa d’aquest equip de govern, que està en minoria i que s’està acostant cap a la dreta, és que no tingui cap horitzó ni cap línia estratègica de ciutat clara.

Com valora la manera com s’han aprovat els pressupostos per l’any vinent?

Els pressupostos estan clarament escurats cap a la dreta. S’està parlant d’un gran «pacte de catifa», ja que el regidor d’Unió Democràtica va dir que entraria a l’equip de govern sempre que no s’aixequessin catifes, de manera que s’està conformant un equip de govern amb aquests paràmetres, que és tot el contrari del que la gent vol. El diàleg amb nosaltres va ser simbòlic i l’aposta, com dic, ha estat decantar la ciutat cap a la dreta amb un pacte amb el PP i Unió, que no sé si realment era el que esperaven els votants socialistes.

Quins són els punts pels quals vostès han dit que no?

Nosaltres esperàvem que els pressupostos fossin un gran debat, una oportunitat per tractar grans temes de ciutat. Els pressupostos, evidentment, marquen la despesa de l’any, però també marquen cap on volem orientar la ciutat. Desgraciadament els pressupostos d’aquest any estan condicionats pel desenvolupament dels Jocs i fins i tot s’ha anunciat que els dels pròxims anys també ho estaran; per exemple, la partida del Pla d’Ajut Municipal de la Diputació es destinarà a fer una piscina. Els diners no són elàstics i si els fas servir per a una cosa no els pots fer servir per a una altra. Per tant, a nosaltres ens preocupa que l’estratègia cultural, social, d’habitatge d’educació… es vegi compromesa en els pròxims anys i que els Jocs signifiquin un dèficit important per a la ciutat. Hem dit que no perquè hi ha una manca absoluta d’estratègia de ciutat i perquè creiem que el debat dels pressupostos hauria de servir per parlar de cap on volem portar la ciutat. Per exemple, continuem sense tenir un pla d’equipaments culturals, sense tenir un pacte contra la pobresa, sense una línia clara en habitatge social, en turisme… El període 2007-2011 es van marcar algunes línies estratègiques importants com l’Anella Verda, que ha estat la proposta de transformació de l’entorn de la ciutat més important que s’ha fet mai; el pla de qualitat turística, el Centre d’Art… iniciatives que proposaven un horitzó per a la ciutat i que s’han perdut. ERC ha dit que no als pressupostos per la manera com s’han negociat, pels acords a què s’ha arribat i amb qui s’ha arribat.

Han estat i són molt crítics amb els Jocs…

Miri, si els Jocs serveixen per transformar la ciutat, com va succeir a Barcelona amb els Jocs Olímpics, nosaltres hi estem d’acord. Però això s’ha de fer bé i el primer que cal fer és buscar la complicitat de totes les administracions. I això aquí no es va fer, durant molt temps es va fer veure que existia un acord amb el govern central i després ens vam assabentar que no, que no era veritat. Sincerament, en un projecte de ciutat d’aquesta envergadura no es pot enganyar la gent. A partir d’aquí tot han estat dificultats i crec que ha estat per una mala gestió de l’equip socialista.

Per què?

Perquè nosaltres, fa més de dos anys, quan encara no érem a l’Ajuntament, vam fer unes preguntes molt clares a l’alcalde sobre allotjament dels atletes, inversions privades, repercussió mediàtica… que no es van contestar. Dos anys després hem posat les mateixes preguntes sobre la taula i la majoria encara estan per resoldre. Ens fa molta por el pla operatiu perquè a hores d’ara s’haurien d’haver aconseguit ja 30 milions d’euros en patrocinis, però estem encallats en els 8,5 milions. Cada vegada que parla el govern ens diu que té 10 o 11 milions sobre la taula per signar però no se signen mai. El temps passa i això ens preocupa.

El que veiem és que ni es volen replantejar els Jocs ni s’atreveixen a fer una consulta popular, que és el que demanàvem nosaltres. Així que vam proposar un pressupost assolible, d’uns quinze milions, que no ens hipotequi el futur i no signifiqui un endeutament insostenible. La nostra no és una oposició sistemàtica als Jocs sinó una anàlisi crítica de com s’ha fet i una proposta de redreçar-ho que el govern municipal no ha volgut escoltar.

Com valora la posició del govern respecte al procés sobiranista?

Nosaltres a l’Ajuntament de Tarragona li demanem que no posi traves al procés. Li demanem que siguin respectuosos amb les directrius que marqui el Parlament de Catalunya. Res més.

Es plantegen demanar la dimissió de l’alcalde pel cas Inipro?

La interlocutòria del jutge sobre aquest tema demostra que hi ha moltes coses que cal aclarir i el fet que afecti directament l’alcalde ha malmès molt la imatge de la ciutat. Des d’ERC no volem fer sang d’un tema com aquest i deixem actuar la justícia, però demanem a l’alcalde que prengui la millor decisió per Tarragona.

Personalment, com valora viure la política municipal des de dintre?

És fantàstic. La veritat és que hem tingut una gran sort. Al grup d’ERC tenim gent molt capacitada amb la qual el dia a dia és molt senzill. La nostra manera de treballar és compartir totes les qüestions i jo crec que, com a experiència política, és molt satisfactòria i molt rica. Estem aquí per assumir més responsabilitats i per aportar moltes coses més.