«Voldria tenir tancat un acord de govern estable en les pròximes setmanes»

Entrevistem l’alcade de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, dies abans de la seva conferència anual sobre l’estat de la ciutat

Per . Actualitzat el

El pròxim 28 de gener l’alcalde de Tarragona farà el seu tradicional balanç de l’estat de la ciutat amb la conferència al Col·legi d’Advocats i Farmacèutics. A Notíciestgn, però, hem volgut avançar-nos a la compareixença pública de Josep Fèlix Ballesteros per prendre el pols a l’actualitat tarragonina i per conèixer les inquietuds d’un alcalde que mostra obertament la seva voluntat de tancar un acord de govern estable amb la resta de forces polítiques del consistori per afrontar amb garanties el que queda de legislatura.

Com valora l’any que acabem de deixar?
El 2015 ha estat un any marcat per tres eleccions, una cosa inaudita, i també ha estat un any de transició perquè, tot i que la ciutadania de Tarragona va dir a les urnes que volia que el seu alcalde fos Josep Fèlix Ballesteros, els resultats electorals van deixar clar que aquest alcalde ha de governar amb el suport d’altres forces polítiques amb representació al ple municipal. Aquest any, a més, ha acabat amb la incorporació d’un nou partit al consistori, Unió Democràtica, un fet que obliga que les converses per arribar a acords s’hagin de fer amb moltes formacions a la vegada. Malgrat les dificultats, hem aconseguit tirar endavant els pressupostos de 2016 amb el suport de dues forces i amb l’abstenció de CDC, fet que jo valoro de manera molt positiva. Treballem perquè no s’apliqui només el programa del PSC, sinó que aquest es compagini amb altres propostes, tal com va ordenar la ciutadania en les darreres eleccions municipals.

Es tancarà algun acord estable a partir d’ara?
La situació actual es va mantenir durant tota la legislatura anterior i ens en vam sortir prou bé. Podríem aguantar així fins que acabi el mandat, però jo prefereixo tancar un acord estable amb altres formacions, ja sigui per formar part del govern o per aplicar programes i objectius, en benefici de l’estabilitat política de la ciutat.

Amb quina formació ho té més avançat?
Tret dels partits que ja han declinat públicament un possible acord (ERC, CUP i ICV), jo estic obert a compartir projecte amb qualsevol grup polític que posi la ciutat per davant de tot. Busquem socis per tirar endavant els Jocs Mediterranis, per desplegar el POUM, per fixar objectius i fer que la ciutat avanci.

I ja està en converses amb aquestes formacions?
Des del primer dia del mandat. La negociació i el diàleg són constants. Pensi que al ple no hem perdut cap votació essencial. Hem convocat moltes juntes de portaveus perquè totes les formacions poguessin dir la seva en les qüestions clau de la ciutat. Crec que el mandat ha començat bé malgrat la precarietat aritmètica.

I vostè quan creu que tindrem pacte de govern?
A mi m’agradaria tancar-ho i fer-ho públic en les pròximes setmanes, aquest primer trimestre de 2016, abans de Setmana Santa, com a molt tard. Tant m’és un acord de govern com un acord d’estabilitat programàtica. El més important és que es treballi per Tarragona, fent política local, i que el govern de la ciutat no serveixi de moneda de canvi per cap objectiu a Barcelona o a Madrid.

Catalunya ja té nou govern. Què li sembla?
Crec que és bo que no hi hagi hagut eleccions una altra vegada. Haurien estat quatre eleccions en els darrers 5 anys i no podem mantenir pressionada la ciutadania d’aquesta manera. Jo conec el nou president, en Carles Puigdemont. Tenim molt bona amistat. Ha fet una gran tasca com a alcalde i puc dir que és una persona honesta, coherent i ferma en les seves conviccions. És clar que no compartim la mateixa visió sobre l’encaix de Catalunya a Espanya, però sé que té sensibilitat municipalista, per tant jugarà a favor dels territoris, no només de Barcelona. A més té una gran sensibilitat social. Temes com la sanitat, l’educació i l’ocupació estaran entre les seves prioritats. També és una persona que creu molt en el turisme, però jo li demanaria que no oblidi treballar estratègicament per la indústria del país, perquè una societat sense indústria és una societat coixa. No hi ha millor política social que la de crear llocs de treball.

Quant a Tarragona, quines han de ser les prioritats d’aquest 2016?
Ha de ser l’any de la inauguració del nou Mercat Central, l’any de la  urbanització del polígon de l’IKEA i l’any del desenvolupament del POUM, tant a la urbanització de l’entorn del camp de Nàstic, a la Budallera i la secció dels equipaments de la Vall del Llorito. Pel que fa als Jocs Mediterranis, hem de continuar avançant. Tot està encarat quant a infraestructures, tot i que els terminis per construir-les són una mica ajustats. Però arribarem a temps. Pel que fa als diners, hem de fer esforços per assolir nous patrocinis i per aconseguir més recursos de part de l’Estat.

«No sé com acabarà el cas Inipro»

Ara fa uns dies es va saber que Ballesteros haurà de declarar davant del jutge el pròxim 26 de gener pel cas Inipro, procés que investiga presumptes irregularitats en la contractació de l’empresa Inipro per part de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) entre els anys 2010 i 2012. L’alcalde de Tarragona reconeix que «no sé com acabarà. Jo confio en la justícia. Nosaltres ja hem reconegut obertament unes errades de gestió, però no hi ha ni malversació de fons públics ni comissions il·legals ni enriquiments estranys. Var ser una errada prorrogar successivament el contracte d’aquesta empresa sense obrir concurs públic, però aquesta és una errada que ja s’ha reconegut tant des de l’IMSS com des de la seva gerència. No sé com acabarà, però jo no hi veig qüestions penals». Ballesteros, que insisteix que les errades ja es van solucionar i que «hem aplicat mesures perquè no passi mai més ni a l’IMSS ni a cap altra àrea de l’Ajuntament», reconeix que «aquesta és una situació que no ens agrada, però les errades s’han d’assumir».
Ballesteros està citat el dimarts 26 de gener a les 10 del matí al jutjat instructor de la investigació. L’alcalde, que declararà com a investigat (terme jurídic que substitueix el concepte anterior d’imputat), serà el primer d’un seguit de compareixences que s’allargaran fins a l’1 de març. Entre els investigats hi ha l’exgerent de l’IMSS, Antonio Muñoz, l’exregidora de Serveis Socials, Victòria Pelegrin, i el responsable d’organització de les Joventuts Socialistes, Alejandro Caballero.