Any 2015: avenços en els serveis de salut

Per . Actualitzat el

Tant en quantitat com en qualitat l’activitat assistencial als centres sanitaris de les comarques del Camp de Tarragona s’ha mantingut aquest 2015 respecte a l’any anterior.

Per tant, podem dir que el sistema sanitari ha sobreviscut a l’important davallada pressupostària a la qual ha estat sotmès en els últims anys. De fet, hem viscut el pitjor lustre de la sanitat pública a Catalunya pel que fa a la disponibilitat de recursos. La reducció pressupostària ha incidit especialment en tres partides, la de la farmàcia, la de les inversions i la dels sous dels treballadors sanitaris, però ha calgut també reordenar processos i incidir molt en millorar l’eficiència dels serveis. Malgrat tot aquest context, la ciutadania continua mantenint un bon concepte del sistema sanitari (7,7 sobre 10, en atenció especialitzada l’any 2014), i el model continua sent reconegut a nivell europeu com un dels de més qualitat, a la vegada que preserva la universalitat i l’equitat de l’assistència.

Entre les fites assolides aquest 2015 es troba disposar de la unitat d’hemodinàmica les 24 hores. Recordo els antecedents per aquells que volen fer creure que en algun moment es va retallar aquest servei. L’any 2010 l’horari era de 8 a 17 hores, només dies laborables, el 2012 es va ampliar l’horari de 8 a 20 hores (12 hores consecutives) els 365 dies de l’any, per posteriorment ampliar-lo a 24 hores els 365 dies a començament d’aquest any.

L’altre important projecte que té una gran influència en la reducció de la incidència del càncer i, per tant, amb una repercussió directa sobre la mortalitat i la supervivència dels ciutadans, és el Pla de cribratge del càncer de còlon a la regió sanitària. Aquest 2015 s’ha iniciat a l’Alt Camp-Conca de Barberà i Baix Camp-Priorat, i és completarà el 2016 amb el sector del Tarragonès-Baix Penedès.

Pel que fa a l’atenció especialitzada destacar l’important canvi que representa l’apropament, la col·laboració i la cooperació entre les dues grans institucions amb hospitals d’aguts a Tarragona, l’Institut Català de la Salut, amb l’Hospital Universitari Joan XXIII i la Xarxa Sanitària Social Santa Tecla, amb l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, amb la implicació de Gestió i Prestació de Serveis Sanitaris en l’àmbit sociosanitari.

Aquesta cultura de treballar plegats ha de portar a pensar en l’Hospital de Tarragona, com una única organització amb dos ubicacions diferents, i com la millor opció per aprofitar al màxim els recursos que tenim. Per últim, destacar l’increment de l’activitat a urgències i en primeres visites a l’Hospital Universitari Joan XXIII durant aquest 2015, confirmant, el que ja hem dit moltes vegades, el paper clau d’aquest hospital terciari per tota la província de Tarragona.