Hospital del Vendrell, 10 anys

El centre assistencial culmina la seva primera dècada de funcionament amb un alt grau de resolució en totes les disciplines sanitàries

Per . Actualitzat el

Aquest dimecres 4 de novembre de 2015 fa tot just 10 anys que l’aleshores president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va inaugurar oficialment la posada en marxa de l’Hospital del Vendrell, equipament de la Xarxa de Santa Tecla que dóna cobertura sanitària especialitzada a tota la població del Baix Penedès. En aquesta primera dècada de funcionament, el centre hospitalari ha anat augmentant tant la seva cartera de serveis com l’equip professional fins a convertir-se en un hospital comarcal de primera línia i amb un nivell de resolució de casos òptim. Els números assistencials que presenta l’Hospital del Vendrell en els seus primers deu anys d’activitat són clars: més 7.000 parts, prop de 800.000 urgències ateses, més d’1.200.000 consultes especialitzades, prop de 70.000 altes hospitalàries i més d’un milió i mig de proves diagnòstiques avalen un hospital que, en només 10 anys, ha ajudat a cohesionar el Baix Penedès i ha millorat la qualitat de vida i la salut de la seva població.

 

Captura de pantalla 2015-11-04 a las 16.51.06

 

L’activitat al nou Hospital del Vendrell va iniciar-se l’estiu de 2005, amb l’obertura de les consultes externes (que fins aleshores es feien al CAP 2 del Vendrell) i amb la posterior posada en marxa, el mes de setembre, del servei d’urgències. Aquest va ser el punt de partida d’un centre assistencial llargament reclamat per la ciutadania del Vendrell i del Baix Penedès, que fins al moment havia de desplaçar-se a Tarragona (Hospital de Santa Tecla) per visitar especialistes o per a qualsevol intervenció quirúrgica. I és que el Baix Penedès, malgrat que era una de les comarques catalanes que experimentava un creixement demogràfic més alt i un increment de l’activitat turística, era l’única de tot Catalunya que no disposava d’un hospital de referència. La inauguració oficial del centre va anar a càrrec del president Pasqual Maragall. Dos anys abans, l’hivern de 2013, Artur Mas, aleshores conseller en cap, va ser l’encarregat de posar la primera pedra del nou equipament.

L’equip professional de l’hospital, liderat majoritàriament per personal ja vinculat a la Xarxa de Santa Tecla i integrat per gent jove i plena de reptes professionals, ha treballat de valent per convertir l’Hospital del Vendrell en un centre comarcal capdavanter en el conjunt del sistema públic de la sanitat catalana. En aquests primers deu anys l’activitat al centre penedesenc ha anat constantment en augment, fet que ha contribuït a millorar l’expertesa i el coneixement dels professionals, així com la progressiva implantació de millores i recursos tècnics al servei d’una millor resolució de les demandes de la ciutadania del Baix Penedès i els seus visitants, especialment en temporada turística.

 

Captura de pantalla 2015-11-04 a las 16.51.19

 

Una prova d’això és el nombre d’urgències ateses els primers deu anys de funcionament de l’hospital, més de 770.000 fins al setembre de 2015, dada que aporta una mitjana anual de prop de 80.000 casos. Pel que fa a les consultes d’especialistes, en aquests deu anys s’han atès més de 1.250.000 visites.

L’activitat a les sales d’operacions també ha estat important. La primera dècada de l’Hospital deixa prop de 10.000 intervencions de Cirurgia Major Ambulatòria, més de 18.200 intervencions programades i més de 4.500 operacions urgents.

Quant a proves diagnòstiques (laboratori, TAC, radiologia, ecografies, endoscòpies…) se n’han realitzat més d’1 milió i mig.

Un altra dada que mostra el grau d’implantació de l’hospital al territori és el nombre de parts assistits per l’àrea de maternitat. El servei, que és el més ben valorat de Catalunya segons el darrer Centre de Resultats elaborat pel CatSalut, ha atès més de 7.000 parts des que va entrar en funcionament l’any 2008.

Pel que fa a altes hospitalàries en aquests deu anys se n’han donat prop de 70.000, el 80% de les quals a residents de la comarca penedesenca.