Arranjaments de franc a les llars de les persones grans dependents

Ajuntament i Bricodepot han signat un conveni per fer-ho possible

Per . Actualitzat el

La consellera de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Tarragona, Ana Santos, i el director de Bricodepot Tarragona, Fernando Sánchez Fuentespila, han signat aquest matí un conveni de col·laboració per desenvolupar un projecte municipal d’arranjaments d’habitatges de la ciutat. L’acord implica la realització de reformes bàsiques als habitatges dels ciutadans més vulnerables per tal de garantir les condicions de seguretat, higiene i habitabilitat mínimes. Així mateix, afavoreix l’accessibilitat i les condicions de vida de les persones dins la llar. Les adaptacions dels primers vuit habitatges van començar dilluns i acabaran a finals de mes. L’objectiu d’aquest any és arribar a les 40 llars abans de finals d’any.

El projecte s’adreça a persones grans amb situació de dependència i amb escassos recursos econòmics. Requisit imprescindible es tenir més de 65 anys i grau de dependència acreditat. Alhora es tenen en compte criteris econòmics i socials.

En aquest sentit, Bricodepot aportarà el material i equipament nou –valorat en 5.800 euros– per desenvolupar el projecte: és a dir, donarà des de vitroceràmiques d’inducció, a material per l’obra, passant per rajoles i telèfons de dutxa.

Aquest conveni és un exemple de l’aposta de l’Ajuntament de Tarragona per projectes innovadors, transversals i que posen en valor la col·laboració Público-privada. Per aquest motiu, el projecte d’adaptació a les llars, que ja es va iniciar l’últim trimestre de l’any passat com a prova pilot, està emmarcat dins les diferents mesures d’atenció domiciliaria que es duen a terme des de l’Ajuntament de Tarragona, que ofereix un ampli ventall de serveis per fer més fàcil el dia a dia de les persones grans i persones amb discapacitats i que inclou accions com l’ajuda a la llar, el servei de menjar a domicili o el de teleassistència, entre d’altres. A més a més, és un bon instrument perquè les persones grans puguin continuar vivint a casa seva sense necessitat de sortir del seu entorn, del seu barri.

L’execució de l’obra la portarà a terme la Casa d’Oficis, que és un programa de formació i treball impulsat per la Conselleria de Treball, Activació Econòmica de l’Ajuntament de Tarragona subvencionat pel Departament d’Ocupació i Empresa de la Generalitat de Catalunya, la Conferència Sectorial i el Fons social Europeu.

Alhora es tracta d’un projecte transversal que requereix la participació de diferents departaments i organismes municipals: Departament de Salut de l’Àrea de Serveis a la Persona, Institut Municipal de Serveis Socials (IMSST), Servei Municipal d’Ocupació mitjançant la Casa d’Oficis i Serveis Tècnics Municipals.

Tipus arranjament

S’adoptaran les mesures oportunes segons les necessitats dels beneficiaris a cada llar. Aquestes mesures estan emmarcades en tres actuacions diferents:

– Arranjaments en banys. Intervencions orientades a millorar l’accessibilitat i facilitar la higiene personal (tractament antilliscant de paviments, substitució de banyera per dutxa, col·locació d’ajuts tècnics, entre d’altres).

– Adaptacions en cuina. Actuacions orientades a millorar les condicions de seguretat per tal facilitar les activitats de la vida diària que es realitzen a la cuina (substitució de plaques de gas/butà per plaques elèctriques, tractament antilliscant de paviments, col·locació d’ajuts tècnics, etc.).

– Adaptacions en espais comuns. Adaptacions a l’entorn general del domicili per tal facilitar-ne la mobilitat (ajuts tècnics com barres o agafadors, ampliacions de portes, eliminació de graons, pintura, etc.).