Primer any de treball en equip entre Joan XXIII, Santa Tecla i GIPSS

L’aliança entre hospitals busca reduir les llistes d’espera, millorar l’accés dels pacients al sistema i evitar derivacions a Barcelona

Per . Actualitzat el

La col·laboració entre els equips professionals de l’ICS, Xarxa de Santa Tecla i Hospital Sociosanitari Francolí avança a bon ritme amb la consecució de la UCI Pediàtrica i el transport neonatal com a fites més immediates per continuar millorant l’atenció sanitària al territori

L’aliança estratègica entre els tres proveïdors de sanitat pública a Tarragona (ICS, Xarxa de Santa Tecla i GIPSS) ha culminat ja el seu primer any de funcionament tot establint algunes de les bases que han de servir per millorar l’atenció sanitària al territori, tant des del punt de vista de la dotació d’equipaments com pel que fa a l’estandardització de protocols d’actuació i als fluxos de pacients dins dels recursos assistencials existents. El treball en equip entre els professionals de Joan XXIII, Santa Tecla, el Vendrell i Sociosanitari Francolí ha permès identificar les potencialitats que es deriven de la col·laboració entre els diferents hospitals i ha servit també per marcar els primers objectius a curt termini en l’àmbit de la salut a casa nostra. Entre ells destaca la necessitat de dotar Tarragona d’una UCI Pediàtrica de nivell II, en concret a l’Hospital Universitari Joan XXIII, i de crear una xarxa territorial de transport neonatal que evitaria dependre de la flota d’ambulàncies de Barcelona. Altres punts en els quals els professionals sanitaris del territori estan treballant, a través de les unitats funcionals interhospitalàries creades per a cadascuna de les especialitats mèdiques, és la d’aconseguir una unitat de litotrípsia de referència i la de potenciar els equips de cirurgia oncològica del conjunt de centres assistencials que hi ha a la Regió Sanitària de Tarragona.

Si bé l’aliança estratègica entre diferents hospitals de Tarragona no s’ha escapat de la politització a la qual se sotmet el futur del model sanitari d’àmbit català (amb diversos debats al Parlament de Catalunya i mocions presentades a l’Ajuntament de Tarragona), el cert és que el treball en equip entre els professionals dels diferents centres s’ha revelat com una eina eficient per tal que el territori pugui anar incrementant les seves prestacions sanitàries de la mà de l’opinió i la feina dels seus professionals, que són els que estan en contacte amb la realitat del dia a dia en consultes i quiròfans. Els diferents grups de treball, anomenats unitats funcionals, estan integrats i liderats pels mateixos especialistes que treballen en els seus centres i que tenen com a principal objectiu posar tot el coneixement en comú i analitzar possibles vies de col·laboració i sinergies en benefici del servei assistencial i en pro d’una millor atenció a la ciutadania. Fins avui els tres proveïdors sanitaris del Tarragonès i el Baix Penedès han constituït una dotzena d’unitats funcionals (vegeu gràfic d’aquesta pàgina), la coordinació de les quals va a càrrec d’un professional en actiu al territori (majoritàriament empleats de Joan XXIII). Les unitats funcionals que es van posar en marxa abans són les que han assolit resultats més aviat. És el cas de la Unitat Funcional de Pediatria, coordinada pel Dr. Ricardo Closa, que ha posat sobre la taula de l’administració la necessitat que el territori disposi d’una UCI Pediàtrica que eviti la derivació de menors d’edat a hospitals de l’àrea de Barcelona. La mateixa unitat de pediatria reclama a la Regió Sanitària la creació d’un transport sanitari propi per a nounats. Tant una petició com l’altra podrien ser una realitat al llarg de 2016.
Gairebé en totes les unitats funcionals s’han assolit avenços que, segons Albert Pons, coordinador de TGN Salut AE, la ciutadania podrà apreciar aviat en la millora de la qualitat del servei. L’objectiu de l’aliança, a mitjà termini, és millorar el flux de pacients, reduir les llistes d’espera i reduir el nombre de derivacions de pacients a centres de Barcelona.

 

Salut

Balanç positiu

La setmana passada els impulsors de les unitats funcionals van fer balanç del primer any de la seva posada en marxa davant dels mitjans de comunicació. Ara, quan fa un any de la creació de les unitats, tant l’Institut Català de la Salut (ICS) com Gestió i Prestació de Serveis Sanitaris (GiPSS) i la Xarxa Sanitària Santa Tecla, valoren molt positivament la seva aliança.
El conveni de col·laboració entre els proveïdors sanitaris de Tarragona s’emmarca en el Pla de Salut del Govern de la Generalitat 2011-2015 i es manté com una línia d’acció en el pròxim, del 2016 al 2020. Tot plegat amb l’objectiu de «coordinar i posar en comú l’experiència dels seus professionals per tal de millorar l’atenció sanitària i sociosanitària a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès», segons afirma Josep Mercadé, gerent de la Regió Sanitària de Tarragona.
La col·laboració entre els diferents proveïdors de salut de la ciutat, que es va engegar el juny del 2014, no és en cap cas, han sentenciat els seus responsables, un «consorci encobert», i han desmentit que hi hagi «prestamisme laboral». Amb aquestes declaracions des de l’administració es vol sortir al pas dels rumors sobre la creació d’un consorci, d’una privatització de la sanitat o d’un desmantellament de l’Hospital Joan XXIII. Uns rumors que tant el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, com el mateix Mercadé, han volgut tallar de soca-rel.
D’una banda, Quim Nin subratlla que «no és un consorci encobert» ni hi ha «prestamisme laboral». Hi ha «molt bons professionals que es posen d’acord i que permeten avançar», diu el delegat. A la vegada, remarca que amb l’agrupació de serveis es poden «obtenir recursos per ampliar la cartera de prestacions ofertes a la ciutadania de les nostres comarques».
D’altra banda, Mercadé ha negat que s’estigui desmantellant l’Hospital Joan XXIII. I ho argumenta amb el fet que s’ha mantingut el seu pressupost i s’ha incrementat el nombre d’altes que ha gestionat el centre de gener a maig, 303 més que en el mateix període del 2014. «El que es diu que estem desmantellant Joan XXIII per afavorir un altre hospital», ha dit Mercadé, «no és cert». «Joan XXIII està assumint la majoria d’activitat», ha assegurat, i ha insistit que «la nostra aposta continua sent potenciar Joan XXIII com a centre de referència», conclou.

Millores als centres tarragonins

En el marc de la roda de premsa de la setmana passada, Pere Àngel Montserrat, gerent de l’ICS Tarragona i Terres de l’Ebre i gerent de GiPSS, va avançar diverses actuacions de millora en centres tarragonins. Entre aquests treballs destaquen les obres –que tot just s’acaben d’adjudicar i que està previst que comencin al setembre– per habilitar una planta del Centre Sociosanitari Francolí com a centre neuràlgic de rehabilitació; els treballs per acabar de renovar les urgències de l’Hospital Joan XXIII, que es preveu que s’acabin al mes d’abril de l’any que ve; o l’adequació dels sostres de l’edifici B del mateix centre, a més de la renovació de tota la refrigeració de la planta 1.

 

Equips interhospitalaris