L’aparcament de la platja del Miracle es convertirà en la caverna de Plató

L’artista plàstic Joan Paton hi realitzarà una intervenció el pròxim dissabte 1 d’agost

Per . Actualitzat el

Monuments és el nou programa d’El Teler de Llum destinat a «conquerir» nous espais de la via pública per a l’art contemporani, demanant a artistes del territori, amb una trajectòria consolidada, propostes específiques que «monumentalitzin» a través de l’art el moment que ens ha tocat viure.

El proper dissabte es presentarà el Monument 1: la intervenció “RES PUBLICA” de l’artista Joan Paton, a l’aparcament de la Platja del Miracle.

L’artista parteix de la idea de La República, uns dels diàlegs més importants escrits pel filòsof Aristocles, de sobrenom Plató, que viu aproxima­dament entre l’any 427 i 347 a.c. En aquests diàlegs Plató exposa la seva concepció de l’art, la política, la societat, la justícia, la moral i la virtut, i és on des­criu la cèlebre Al·legoria de la Caverna.

A La República Plató fa un homenatge al seu mestre Sòcrates i el situa com a protagonista dels diàlegs que tenen lloc al Pireu, a casa de Polemarc, en un calorós estiu.

Ara, 2.500 anys després, Sòcrates i els seus contertulians es tornen a trobar en un pàrquing-cova-temple o, fins i tot, en la mateixa acadèmia que va fundar Plató, i continuen dialogant i debatent. Què en pot sortir d’aquesta reunió? Quins temes ocuparan les seves conver­ses? Són els plantejaments de Plató tan atemporals que ens permeten analitzar amb lucidesa el nostre temps?

Els personatges retratats que ens miren des de les parets d’aquesta cova con­temporània ens volen fer conscients de la realitat que ens envolta, animar-nos a desenvolupar una major capacitat de decisió i ser dones i homes més lliures.

Com a part de l’exposició, s’anima a totes les persones que visitin la instal·lació a retre un homenatge a Plató a través d’un escrit, una fotografia, una pintura o qualsevol altre objecte que vul­guin compartir amb la resta de visitants. Tots aquests objectes seran fotografiats, es recollirà el nom i la data de l’autor/a –sempre que aquest/a així ho vulgui–, i quedaran integrats a l’exposició.

En cas de vandalisme, la peça serà retirada.

L’artista
Joan Paton, és un artista plàstic polifacètic i amb una llarga trajectòria artística. Després d’un llarg temps centrat en la pintura i en el que destaca la sèrie “calor-color”, realitzada amb pigments naturals i paper manipulat, l’any 1989 incorpora l’escultura.

A partir dels anys 90, la pintura es transforma en més matèrica i s’hi integren elements naturals, còdols i ferro que es naturalitzen i es converteixen en peces d’un paisatge urbà o industrial.

L’obra de Joan Paton ha estat exposada en les sales de l’Antic Ajuntament de Tarragona, la Sala d’Art Cant Masallera de Sant Boi, al Museu d’Art Modern de Tarragona, la Galeria d’Art Antoni Pinyol de Reus, la Galeria Moret-Art Contemporani de Reus, la Galeria Espai Blanc de Barcelona, a Burlada de Pamplona i al Ca Revolta de València, entre d’altres.

En grup ha exposat en diferents llocs de Catalunya, Navarra, València, Madrid, Itàlia, Suïssa i Alemanya. La seva obra es pot trobar en diversos fons d’art, en el Museu d’art Modern de Tarragona i forma part entre d’altres de les col·leccions d’art de l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona, i de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. L’any 2014 rebé un accèssit del Premi Tapiró de Pintura amb l’obra “Memòria del futur”.