ICS i Santa Tecla consensuen punts bàsics en el tractament de la lumbàlgia al territori

Es ressalta la figura del metge de família com el professional més indicat per tractar aquesta patologia

Per . Actualitzat el

Un grup de professionals de la Xarxa de Santa Tecla han elaborat recentment un model únic de tractament de la lumbàlgia amb l’objectiu de definir els criteris que s’han d’aplicar a tota la xarxa sanitària. Aquest projecte, a més, s’emmarca dins dels acords inclosos en el Pacte Territorial del Tarragonès-Baix Penedès, que fa referència al desenvolupament del Pla Director de Malalties Reumàtiques i de l’Aparell Locomotor.

Amb aquest projecte s’aborda una patologia d’elevada prevalença i incidència com és la lumbàlgia, mitjançant un  acord que implica el compromís de tots els nivells assistencials i entitats proveïdores del territori.

L’any 2013 els professionals de la Xarxa de Santa Tecla, sota la coordinació de la doctora Jaci Molins, van crear un grup de treball per elaborar un document únic sobre el tractament de la lumbàlgia que marca quins criteris que cal aplicar a tota la Xarxa a l’hora d’abordar aquesta patologia. El grup estava integrat pel Dr. J. Muñoz i M. M. Artigau (metges de família); els Dr. Sarrà i Dr. Valcarenghi (metges d’urgències); la Dra. Arenas (directora de l’Hospital del Vendrell); el Dr. Buñuel i el Dr. Morales (especialistes de COT); els Dr. Valdés i Dr. U. Díaz (rehabilitadors); la Dra. Morlà (reumatòloga); Dra. P. Roca i Dra. M.J. Sánchez (responsables de la Clínica del Dolor); Dra. Rico (Medicina de l’esport) i la Sra. Núria Serra (fisioterapeuta).

El 2015 es va constituir una  comissió de seguiment a la Regió sanitària, integrada per la doctora Jaci Molins (Xarxa Tecla) i el doctor Xabier Ansa (ICS primària), que va ser l’encarregada de consensuar uns punts en comú en el tractament de la lumbàlgia a tot el territori.

Per altra banda, per assegurar que l’escola de columna (exercicis, mesures higièniques) segueix els mateixos criteris de tractament a tot el territori, la Dra. Elena Calero, cap de Servei de Rehabilitació de la Xarxa Tecla i de Salut  l’Aliança Estratègica, lidera el grup de treball de rehabilitació.

Alguns dels punts consensuats per aquests professionals fan referència a l’afirmació que la lumbàlgia és una patologia molt prevalent i, en la majoria dels casos, lleu. S’entén per lumbàlgia el dolor a la part baixa de l’esquena, sense irradiació a extremitats inferiors. És una patologia en què influeixen, entre altres, factors genètics, males postures, manca d’exercici… i que se sol agreujar per estrès laboral, conflictes familiars, etc.

També s’ha ressaltat el fet que el facultatiu més indicat per tractar-la és el metge de família, ja que és qui coneix millor el pacient. Un altre dels punts fa referència a la recomanació que, en general, no s’ha d’acudir a urgències hospitalàries si no és que el metge així ho  indica, es presenten altres símptomes o signes d’alerta, com per exemple irradiació a la cama, o hi hagi alguna malaltia important prèvia.

Altres idees compartides pels professionals són que no s’han de practicar RX si no hi ha cap signe d’alarma fins passades 5-6 setmanes; que en processos aguts, el repòs al llit de manera perllongada té més inconvenients que avantatges i que el pacient ha de moure’s segons li permeti el seu estat, mentre que en processos crònics, el millor tractament és l’exercici i adoptar mesures d’higiene de columna.

Els professionals també volen amb aquest protocol enviar un missatge als pacients en el sentit que han de confiar en el seu metge de família, ja que és l’especialista que més coneix les seves necessitats i s’han d’implicar en la seva millora: adoptar mesures preventives i realitzar exercici moderat segons les seves preferències i tolerància (natació, ioga, pilates…) i també tenir en compte de modificar aquelles situacions personals que agreugen el seu dolor (estrès laboral, problemes familiars…) (vegeu recomanacions a la pàgina 7)

Per saber més consulteu: http://essencialsalut.gencat.cat/ca/detalls/Article/proves_imatge_lumbalgia_2013

Què és la lumbàlgia?

És el dolor localitzat a la part baixa de l’esquena. La lumbàlgia aguda és freqüent i pot durar d’una a quatre setmanes amb el tractament mèdic adequat. Quan aquest dolor baixa fins als peus s’anomena ciàtica o ciatàlgia.

Quines són les causes?
La columna vertebral està formada per músculs, lligaments, vèrtebres i discs intervertebrals (són uns coixinets que les separen). L’afectació de qualsevol d’aquestes estructures pot causar dolor.
Sovint no es pot saber la causa exacta. De vegades, s’origina en ajupir-se, en agafar un pes, o a causa d’una postura incorrecta. També es relaciona amb la professió, el grau d’activitat física i factors psicològics que poden ser importants tant en l’aparició com en la millora del dolor.

Com es diagnostica?
Unes preguntes i una exploració física en la majoria dels casos acostumen a ser suficients. En el cas que es presentin altres símptomes com ara febre, pèrdua de pes, molèsties d’orina o pèrdua de força o sensibilitat a les cames, caldrà fer un estudi més complet.

Què he de fer si tinc lumbàlgia?
El seu metge li recomanarà el millor tractament. Per disminuir el dolor, un analgèsic acostuma a ser el millor tractament. L’escalfor amb bossa d’aigua calenta o estoreta també pot disminuir el dolor.

Quina activitat he de fer?
No és recomanable el repòs al llit més de 2 o 3 dies, ja que pot debilitar la musculatura i fer més lenta la recuperació. Cal tornar a les activitats habituals al més aviat possible.
Quan es té dolor no s’ha de fer esport.
Quan estigui millor, fer exercici adequat a la seva edat i condicions físiques l’ajudarà a prevenir nous episodis de lumbàlgia. Caminar és un dels exercicis més recomanables i es pot practicar a qualsevol edat. La natació enforteix la musculatura de l’esquena.
És molt important conèixer les posicions correctes i evitar les que li fan mal.
Disminueixi pes si li’n sobra.

Informació extreta dels FULLS D’INFORMACIÓ PER A PACIENTS elaborats per Camfic (Societat Catalana de medicina familiar i  comunitària)
www.camfic.cat