El Col·legi Oficial de Metges de Tarragona recorda la importància de seguir el calendari de vacunacions

El cas de diftèria en un nen d’Olot ha fet saltar l’alarma entre el sector sanitari

Per . Actualitzat el

Arran del cas de diftèria en un nen gironí de 6 anys, no vacunat, el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona vol manifestar la necessitat d’administrar les vacunes sistemàtiques, per tal d’evitar casos com el que es va produir el passat 30 de maig. Es tracta del primer cas de diftèria a Catalunya en 32 anys i a l’Estat espanyol, en 28. L’excepcionalitat de la malaltia ha produït que ni al nostre país ni als països veïns tinguessin stocks del tractament i el Ministeri de Sanitat ha hagut de recórrer a la Federació Russa per importar-lo. Donat que la immunització contra aquesta malaltia es va començar a dispensar l’any 1943 i de manera general, l’any 1965, aquest cas ha suposat un sotrac a la seguretat que demanem de la salut pública.

Reobert el debat sobre l’obligatorietat, volem alertar de la importància de seguir el calendari vacunal perquè el millor tractament és la prevenció. Durant els últims anys ha crescut un moviment important antivacunació al nostre país, a Europa i als Estats Units, que pot tenir conseqüències en la immunitat individual i col·lectiva. És a dir, l’existència d’aquestes corrents pot fer que si les cobertures vacunals descendeixen del 85-90% de la població, podrien reaparèixer determinades infeccions, repercutint en el conjunt de la societat. Per aquest motiu, és important que la població vacuni als nens, immunitzar el seu fill és també una qüestió de consciència social i de protegir a la comunitat que l’envolta. Tot i així, és important esmentar que actualment, les cobertures vacunals del nostre territori són elevades.

Les vacunacions sistèmiques es conceben a través del coneixement científic i mèdic, no es tracta d’un dogma, sinó d’un saber i experiència basat en l’evidència recomanada pel benefici que suposa al conjunt de la comunitat. Les vacunes són preparats que estimulen la formació d’anticossos i que si s’apliquen de manera continuada poden eliminar les malalties d’un territori. El descens en la incidència d’algunes malalties pot generar la percepció que les vacunes no són necessàries o la infravaloració dels riscos associats a la malaltia. Algunes persones podrien estar temptades a considerar de manera errònia que l’activitat preventiva no és important, per això volem insistir en que les vacunes són necessàries: el risc de no vacunar-se sempre és superior que el risc de vacunar-se.

Com reflecteix el codi deontològic, el metge “no emprarà procediments ni prescriurà medecines amb les quals no estigui degudament familiaritzat i que no estiguin basades en l’evidència científica o en l’eficàcia clínica, encara que el pacient hi consenti”. Així mateix, “respectarà el dret del pacient a rebutjar un tractament, llevat que puguin derivar-se’n perills o danys per a un altre, a causa del seu estat”.

Per tots aquests motius, el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona vol recordar la importància de controlar el calendari de vacunacions sistemàtiques, de revisar els carnets vacunals i en cas de dubte, ens posem a la seva disposició per resoldre’l.