L’ICS i l’IDI concentren els serveis de Diagnòstic per la Imatge

L’obra ha permès ubicar-lo en la planta baixa de l’Hospital Universitari Joan XXIII

Per . Actualitzat el

L’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) han completat la segona fase de reordenació dels serveis de Diagnòstic per la Imatge de l’Edifici B o edifici central de l’hospital. Tot el servei es troba en la planta baixa de l’Hospital Universitari Joan XXIII. L’obra ha consistit en el trasllat dels equipaments de radiologia situats a la primera planta i la millora i adequació dels espais de la planta baixa: dues sales d’ecografies, dues sales de radiologia convencional digital, mamògraf analògic i estereotàxia, i crear una nova sala d’informes, docència i sessions professionals.

L’obra ha permès millorar l’accessibilitat ambulatòria (tot queda a peu de carrer), els fluxes interns dels pacients ingressats amb l’ampliació dels espais de pas, especialment important ha estat la conversió de l’ascensor de doble embarcament. També s’ha realitzat una renovació tecnològica i l’ampliació de l’àrea administrativa i de la sala d’espera, amb el nou accés construït al lateral de l’Edifici B. La inversió, finançada per l’IDI, i amb alguna aportació de l’Hospital Joan XXIII, ha estat d’uns 522.000 euros en obra civil i 160.000 euros en renovació tecnològica.

A més, al Servei de Medicina Nuclear, situat al soterrani de l’Edifici B, s’ha remodelat tota la ‘zona calenta’ amb una nova sala de control comuna per a l’SPECT-TC i la gammacàmera, una nova sala d’espera ‘calenta’, una zona d’injeccions i un recovery per a pacients enllitats. La inversió en aquesta zona ha estat d’uns 155.000 euros.

Cal recordar que en l’anterior remodelació i inversions en equipaments realitzada el 2013-2014, principalment a l’Edifici D, ja va suposar una inversió feta de 700.000 euros, que mostra clarament l’aposta que l’Institut de Diagnòstic per la Imatge ha fet a Tarragona.

La unificació dels espais de Diagnòstic per la Imatge en una sola planta representa una millora tant pels pacients com pels professionals. La coordinadora de l’IDI a l’Hospital Joan XXIII, Dra. Maite Fonoll, afirma que “afavoreix la integració entre l’ICS i l’IDI alhora que finalitza el projecte de gestió funcional única”. Amb aquesta obra es concentra tota l’activitat més complexa en l’Edifici B i gran part de l’activitat ambulatòria en l’Edifici D. L’IDI realitza unes 200.000 proves a l’any que corresponen aproximadament a uns 140.000 pacients.

Gestió compartida

L’IDI és una empresa pública del Catsalut que des de fa més de dues dècades gestiona, administra i executa una part dels serveis de diagnòstic per la imatge i de medicina nuclear dels hospitals de l’ICS. Aquests serveis conviuen amb els serveis de radiodiagnòstic propis de l’ICS.

Els consells d’administració de les dues institucions assistencials van decidir el juny de 2013 que al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i Girona l’IDI fos, progressivament, l’entitat que gestionés tots els serveis de radiodiagnòstic i medicina nuclear de l’ICS, sense perjudici que també pugui prestar serveis a altres entitats del sector sanitari català.

L’objectiu és assolir un model assistencial integral del diagnòstic per la imatge i la medicina nuclear per donar una resposta més eficient a les necessitats diagnòstiques i terapèutiques de la població. Aquest nou model ha de ser competitiu i sostenible. Per això ha de promoure les economies d’escala i el millor aprofitament tant de l’expertesa dels professionals com dels recursos. També ha de permetre expandir, renovar i actualitzar el parc tecnològic dels hospitals i centres d’atenció primària de l’ICS.