Phänomenta obre les seves portes a Parc Central

El centre comercial acull per primera vegada aquesta exposició itinerant composta per 28 activitats que expliquen les lleis físiques i experiments matemàtics

Per . Actualitzat el

Quina forma adopta la superfície de l’aigua si la fem girar dins d’un recipient, plana o com una paràbola? Quina imatge obtenim si ens mirem en un mirall còncau? I a través d’un calidoscopi? La demostració i l’explicació científica d’aquests i altres fenòmens naturals és el que proporciona Phänomenta.

Es tracta d’una exposició orientada cap a l’oci educatiu que s’ha inaugurat avui i que estarà instal·lada fins al 23 de maig al Centre Comercial Parc Central de Tarragona. Està organitzada per ECE, companyia líder en centres comercials a Europa, en col·laboració amb el Centre d’Investigació més prestigiós d’Alemanya, Phänomenta Flensburg i la Universitat de Flensburg.

Phänomenta arrenca la seva segona edició i fa parada a Tarragona, primera ciutat catalana que acull l’exposició, després del reeixit recorregut realitzat l’any passat per 8 centres comercials gestionats per Auxideico i ser visitada per més de 100.000 persones, ja havia estat present a 100 centres comercials d’ECE a Europa.

A l’acte de presentació d’aquest matí al Parc Central hi han pres part: Francisco Zapater, conseller delegat de Relacions ciutadanes i Universitats de l’Ajuntament de Tarragona; Noemí Rabassa, Responsable de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili i el gerent de Parc Central, Pere Pairó.

Pere Pairó ha mostrat la seva satisfacció de poder acollir al Parc Central la II edició de Phänomenta i ha destacat que, «després d’haver passat per diferents centres arreu d’Espanya i en més de 100 centres comercials de tot Europa, l’exposició arriba a Tarragona, essent la primera ciutat catalana que l’acull».

Noemí Rabassa, responsable de Comunicació de la URV ha destacat les iniciatives com aquesta d’apropar la ciència als tarragonins. Rabassa ha agraït a Parc Central que hagi comptat amb la universitat per ajudar a fer difusió de l’exposició i dels seus experiments. Creu que «és imprescindible per fomentar, obrir i encuriosir a futurs estudiants de la URV».

Francisco Zapater, en nom de l’Ajuntament i de l’Alcalde de Tarragona, ha manifestat que «és un plaer ser la primera ciutat de Catalunya que rep aquesta iniciativa». Sobretot, ha dit, «tenint en compte que l’exposició arribarà a més de 1.000 nens i nenes de la ciutat».

Després dels parlaments, les diferents autoritats i la direcció del centre han fet un recorregut als diferents experiments de l’exposició i han pogut veure com els alumnes de les diferents escoles interactuaven amb la mostra.

Entre els convidats hi han assistit la Directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Tarragona, Sra. M. Àngels Gonzalez; i la Directora de la ONCE de Tarragona, Sara Gimeno, entre altres.

Ara mateix, 18 escoles de la demarcació de Tarragona han fet ja la seva reserva per visitar Phänomenta i més de 1000 alumnes podran gaudir de l’exposició. En concret, són escoles de Tarragona, Reus, Salou, Valls, Perafort, Deltebre, entre altres.

De sorpresa en sorpresa

L’exposició Phänomenta d’aquest any permet interactuar amb 28 activitats diferents on es convida als visitants a comprovar de primera mà com funcionen lleis físiques de la Naturalesa com la gravetat, la velocitat o l’equilibri. A més, s’hi han afegit 7 experiments matemàtics basats en la lògica o la llei de la probabilitat. Totes les activitats compten amb la supervisió d’un monitor, escollit i format per la Universitat Rovira i Virgili, que desvetlla les claus de cada un d’aquests fenòmens.

Phänomenta disposa també d’una àrea d’exposició i d’un taller experimental, orientat especialment al públic infantil. Aquí els nens trobaran material per realitzar treballs manuals amb el qual podran recrear algunes de les activitats de l’exposició.

Una altra de les novetats d’enguany és que gràcies a la col·laboració de l’ONCE, l’exposició Phänomenta s’ha adaptat per tal que els panells de tots els experiments puguin ser llegits per persones invidents. D’aquesta manera, s’aprofita l’esdeveniment per mostrar el compromís adquirit amb la societat i s’aporta una millora en aquesta segona edició de l’exposició itinerant.