Precarietat és explotació

Per . Actualitzat el

Per què hem de manifestar-nos l’1 de maig? Perquè ho tenim tot…però en realitat no tenim res.

L’art. 35 de la Constitució Espanyola (CE) diu: 1.Tots els espanyols tenen el deure de treballar i el dret al treball, a la lliure elecció de professió o d’un ofici, a la promoció mitjançant la feina i a una remuneració suficient per satisfer les seves necessitats o/i de les de la seva família, sense que en cap cas es pugui fer discriminació per raó de sexe. 2. La llei regularà un estatut dels treballadors (ET).

Analitzem:“…deure de treballar i dret al treball…”: l’EPA tancava març amb el 23,78% de taxa d’atur a Tarragona: la quarta part de la població no troba feina perquè no existeix, però el President espanyol, a través d’un plasma, diu que tenim “brotes verdes”.

“…lliure elecció de professió o d’ofici…”: Ofici, professió? Taxes universitàries desorbitades, pagament per accedir a cicles formatius, inaccessibilitat a beques… Volem formar-nos (un altre dret Art. 27 CE), treballar i no podem. PROU D’ATACAR A LA CLASSE TREBALLADORA.

“…promoció mitjançant la feina…” Feina? I els que tenen la sort de treballar es troben coaccionats per la Reforma Laboral 2012 (35.2 CE ET) del Govern del PP: acomiadaments a 20 dies/any, precarietat laboral, retalls en seguretat i salut, salaris baixos, contractes precaris, jornades parcials…I també parlem del personal de l’Administració Pública: continuen amb els salaris congelats i amb una pèrdua del poder adquisitiu del 20% en 4 anys. No tinc paraules.

“…una remuneració suficient per satisfer les seves necessitat o/i les de la seva família…” Ni treballant moltes famílies poden sortir del llindar de la pobresa. Segons Amnistia Internacional més d’una quarta part de la població espanyola està en risc de pobresa i d’exclusió social, prop de 13 milions de persones, d’ells, 2.7 milions de nens/es espanyols/es que ni es poden alimentar mínimament, només ens guanya Romania a la UE.

“…sense que en cap cas es pugui fer discriminació per raó de sexe.” La bretxa salarial entre dones i homes (entre d’altres temes). Una dona a igual situació laboral ha de treballar 66 dies més a l’any per aconseguir el mateix salari que un home. Ho deixo aquí.

Una petita pinzellada de tot el que ens han robat. Més de 5 milions de persones a Espanya porten més d’un any sense treballar. UGT lluita per aconseguir una renda mínima per aturar el cop dels més necessitats. La llei Mordassa: el dret d’expressió penalitzat amb presó.

No et quedis a casa, vine amb nosaltres. L’1 de maig a les 12h a la Pl. Imperial Tàrraco de Tarragona. Precarietat és explotació. Treball digne. La lluita continua!