Baixa participació en el concurs d’idees sobre el Jaume I

Un 81% dels vots aposten per un ús sociocultural de l’espai

Per . Actualitzat el

El passat 25 de març va finalitzar la primera fase del concurs d’idees sobre el pàrquing Jaume I, amb el tancament de l’enquesta, per tal de recollir les aportacions dels ciutadans sobre el futur de l’espai que ara ocupa el pàrquing, el centre cívic i la plaça.

En total han participat 239 persones a títol individual i 3 entitats. Cal recordar que algunes respostes, com la del cas de les preferències sober l’ús de l’equipament, han estat amb resposta múltiple.

La valoració, tot i la baixa paticipació i tractant-se de la primera experiència d’aquest tipus engegada per l’Ajuntament de Tarragona, ha estat «molt positiva, sobretot perquè han participat els diferents nuclis de població de la ciutat, no només de la Part Alta».

Les principals conclusions d’aquest sondeig han estat que la preferència pel que fa a l’equipament del pàrquing sigui un espai polivalent d’ús cultural, associatiu, educatiu i de lleure en un 81%. Aquest còmput es reparteix de la següent manera:

23% cultural

16% associatiu

16% educatiu

13% social

13% de lleure

Cal afegir que hi ha un 14% de persones que han repartit el seu vot entre els usos comercial, esportius, municipals i hotelers. Un 4% manifestat que l’ús sigui per a aparcament.

Pel que fa a l’activitat que s’hi hauria de desenvolupar, l’opció majoritària ha estat la de realitzar-hi tot tipus d’activitats de caràcter sociocultural, amb un 29%.

Respecte del centre cívic, el 51% dels votants han triat l’ampliació de l’equipament, i un 46% han escollit que la millor adequació de la plaça seria convertir-la en un espai enjardinat destinat al passeig i lleure, mantenint l’actual alçada, amb un 56% dels vots.

Per tant, en resum es descarta principalment l’ús lucratiu i de caràcter exclusivament privat, comercial i d’aparcament i s’opta per un espai multifuncional obert a la ciutadania, que mantingui el centre cívic i faci una plaça més verda.

Aquestes conclusions es faran arribar, a mode d’agraïment a tots els participants i es podran consultar a partir d’avui al web de l’ajuntament.

Seguiment del concurs

Amb aquestes premisses, a partir del dia 30 d’abril es publicaran les bases que serviran de convocatòria per a presentar un estudi tècnic valorat econòmicament on es descriuran les principals prioritats dels ciutadans, manifestades en aquesta enquesta i que siguin realitzables.

Tots els equips de professionals que així ho desitgin podran presentar aquests projectes i en el termini d’un mes, finals de maig aproximadament, un tribunal municipal, format per tècnics i representats polítics del govern i dels grups municipals, triarà les 5 millors propostes que passaran al tram final.

Els cinc projectes seleccionants rebran una gratificació de 1.500 euros per tal de poder elaborar un avantprojecte que hauran de presentar en un termini de tres mesos.

Finalment, i un cop validada la seva viabilitat, es portaran a exposició pública les cinc propostes, per tal d’engegar un nou procés de votació obert a la ciutadania. El resultat es tindrà en compte en la valoració que farà el tribunal tècnic i de la qual sortirà el projecte guanyador, que tindrà com a premi l’encàrrec del projecte bàsic.