Servei de bugaderia de Santa Tecla: molt més que un lloc de feina

L’equip de treball del centre explica com és el seu dia a dia

Per . Actualitzat el

Equip de treballadors i treballadores del CET a la bugaderia

El nostre Centre Especial de Treball (CET) és un lloc de treball que pertany a la Fundació Sociosanitària i Social de Santa Tecla, on nois i noies amb graus de discapacitat fan feines diverses, guanyen un sou, aprenen un ofici i se senten més valorats.

L’activitat principal que realitza el nostre equip es concentra a la secció de bugaderia industrial, on els treballadors i les treballadores fem la prestació del servei de bugaderia com la neteja i la recepció de roba hospitalària i d’altres sectors a centres de salut i a l’àmbit residencial. Treballem amb roba d’hospitals, residències… i realitzem tasques diverses i variades, de manera individual i algunes en equip.

Estem als Pallaresos, en una nau industrial, i podem arribar al lloc de feina amb un transport que ens ofereix l’empresa i per mitjans propis.

Hi ha persones que actualment treballen a la bugaderia, però que també han treballat en altres seccions del Centre Especial de Treball (CET) com són jardineria, residència de Ponent, residència de Llevant, Hospital, repartiment de premsa, etc.

Amb nosaltres també treballen monitors i monitores que ens guien i supervisen el treball.

Quin és el nostre objectiu?

El nostre objectiu en el treball a la bugaderia és oferir qualitat als serveis que aportem als clients, poder oferir la nostra feina a més clients i amb més quilos de roba.
Totes les persones que treballem a la bugaderia treballem en equip i volem tenir una oportunitat de treball on créixer i aprendre a sentir-nos més a gust amb nosaltres mateixos.

Què fem al CET bugaderia?

Un dia a la bugaderia comença amb el primer torn, que entra a les 8 el matí. Amb els monitors fem una reunió a l’inici per parlar de com va anar el dia anterior i després organitzen el treball dient a cadascú on ha d’anar: rentadores, triatge, carregar assecadores, robots… Fem una parada per esmorzar i continuem la jornada fins a les 14 hores. El torn de tarda comença a les 14 hores i treballa fins a les vuit del vespre, fent una parada per berenar.

També treballem els dissabtes que ens toca segons la planilla. Els dissabtes comencem a les 9 del matí fins a les cinc de la tarda i dinem junts a la zona de descans.
L’inici del procés productiu del tractament de la roba s’inicia amb la recepció, quan arriba el transport amb la roba procedent dels diversos centres i clients i es descarrega en bosses a la «zona de roba bruta». Es pesen, i després s’obren i trien les bosses. Es classifica la roba bruta en funció dels criteris de rentat que ens diuen els monitors: la roba se separa per colors, roba verda, roba plana… es col·loca en el contenidor de roba bruta, amb un límit de quilos, i després s’identifica cada gàbia amb la targeta identificativa de cada client. Aquesta targeta identificativa també se situarà a la màquina que s’utilitzi per al tractament de la roba.

El rentat es fa amb aigua i amb agents químics. Algunes de les màquines tenen tres compartiments, altres un.

Un cop rentada es treu la roba de les rentadores i es porta a «l’àrea de triatge», allí es prepara per triar perquè la separació de les peces de la roba sigui més exclusiva (selecció de les peces segons si el planxat és manual o amb calandra).

En el «procés d’assecat, de planxat i doblatge»: en el triatge, cada peça de roba destinada als llits (roba plana) es porta a la calandra on hi ha tres companys que són els qui posen la roba a la calandra. La roba entra mullada i arrugada i surt eixuta, plegada, planxada i apilada. Passa per la calandra a una velocitat diferent i adequada per un bon planxat. Per tant, la calandra és la màquina que s’encarrega de doblegar i eixugar correctament les peces de roba de llit com poden ser: talles, llençols, fundes, gomes o protectors i cobrellits… i la roba de menjador, com ara: tovallons, tovalles, etc., i es posen distribuïts en el triatge i separats per carros individuals d’alumini per apropar-la a la calandra.

Quan la roba surt per l’apilador de la calandra, hi ha una persona que l’empaqueta i la fica en gàbies per portar-la a la zona de càrrega.

Les altres peces més petites, com per exemple camisons, protectors, tovalloles, camises, coixins, mantes, etc., es preparen per les assecadores.

Quan la roba es treu de les assecadores es fica en carros i se separa per doblegar, a mà o amb l’ajuda d’alguna maquinària. Per exemple, els camisons i les tovalloles es passen per la màquina de doblegar i s’empaqueten amb bosses ben lligades; els esclops es fiquen en bosses; altres peces com mantes, bates, etc., es pleguen manualment en parelles; la roba verda de sala d’operacions se separa, així com les samarretes, pantalons, bates… doblegant-la i plastificant-la. Un cop plegat tot es posen dins de gàbies d’acer i es porten també a la zona de càrrega. En una altra banda estan els companys que es dediquen a planxar les jaquetes, camises i pantalons de pijama i uniformes. Per als uniformes d’infermeres s’utilitzen robots de vapor i planxes de mà amb taules de planxar. Un cop comptats, es pengen en gàbies i es preparen per transportar.

Un cop tot net, assecat, plegat, planxat i empaquetat, els monitors pesen les gàbies finals i apunten quantes gàbies es porten a cada hospital. Les gàbies comptabilitzades es queden a la zona de càrrega i el transport del camió les trasllada als hospitals per la posterior entrega al client.

Tot el treball està sempre supervisat pels monitors que ens aconsellen durant tota la jornada laboral.

Els treballadors hem de tenir cura en tot moment de mantenir la zona de treball sempre molt neta i recordar d’escombrar, fregar, treure la pols, buidar els filtres de les assecadores, treure la brossa…

En la jornada laboral també fem formació d’àmbit laboral bàsic, relacions de treball, actituds, responsabilitat i també formació dels serveis que fem.