Tarragona Smart City premia vuit empreses i un centre d’ensenyament

Un bar sense cambrers, una escola de sirenes o el primer restaurant vegà de la ciutat són alguns dels guardonats

Per . Actualitzat el

Els Premis Empresa Tarragona Smart City tenen com a finalitat promoure l’esperit emprenedor i donar suport a la creació de noves empreses a la ciutat. En l’edició d’enguany hi havia quatre categories: Cultura, Turisme i Comerç; Innovació social; Eficiència energètica, Sostenibilitat i tecnologia; i Esports, salut i benestar. A més, també s’ha atorgat un premi per a un centre d’ensenyament. En total s’han presentat 20 projectes o empreses de nova creació. Per cada categoria s’han atorgat dos premis, el primer dotat amb 5.000€ i, el segon, amb 1.500 €.

Els guanyadors de la categoria de Cultura, Turisme i Comerç han estat Waitless, en primer lloc, i Sirenas Mediterranean Academy, en el segon. Waitless és un projecte liderat per sis joves emprenedors que pretenen incorporar les noves tecnologies a la restauració mitjançat la implementació de tabletes a les taules perquè els clients puguin fer les seves comandes des de la taula, pagar, valorar els plats, rebre recomanacions, etc. Tot un seguit de facilitats que milloren l’atenció dels clients i que alhora incrementen els beneficis de l’empresa. Waitless ja van participar al programa Tarragona Talent i al programa YUZZ per a joves emprenedors de l’Ajuntament de Tarragona. També han estat guanyadors dels Premis REDESSA, així com de el reconeixement del Consell Social de la URV com una de les quatre millors idees emprenedores de 2014. Pel que fa a Sirenas Mediterranean Academy és una empresa de nova creació que ofereix la possibilitat de ser sirena o tritó per un dia. Una activitat que ja es duu a terme en altres parts del món però que és pionera a Europa.

En la categoria d’ Innovació Social el primer premi ha estat pel projecte FUNTRIP4ALL que també va ser guanyador del programa YUZZ. Amb un equip multidisciplinar amb socis de tot l’estat espanyol, la idea de projecte es basa en l’economia col·laborativa i té com a objectiu oferir una plataforma web de turisme i oci creatiu inclusiva. La idea és que persones del territori puguin oferir activitats a turistes, amb o sense discapacitat. El segon premi s’ha concedit a la cooperativa Entra!, que ofereix serveis forestals i de jardineria sostenible proporcionant ocupació a persones en risc d’exclusió social.

En la categoria d’Eficiència Energètica, Sostenibilitat i Tecnologia el guanyador ha estat PROTEUS, una spin off de la URV que es dedica a comercialitzar, per una banda, eines a mida per la investigació electroquímica i, per l’altra, dispositius de diagnòstic veterinari. El segon premi ha estat per TECNOESPAI, una empresa de nova creació que ofereix serveis de fabricació digital i de digitalització d’objectes. També realitza activitats de formació relacionades amb la impressió 3D.

El Vergel, primer restaurant vegà de la ciutat ha resultat el guanyador de la categoria d’Esports, Salut i Benestar. Una aposta de tres emprenedors de Salamanca que després d’un intens estudi han considerat que la ciutat de Tarragona era l’ideal per la seva idea de negoci. Una tendència cada vegada més a l’alça i un establiment on no només s’oferirà menjar sinó que també es realitzaran activitats culturals. El segon premiat ha estat L’Espai Evohé que és un centre dedicat a la dansa, la creació i les arts en moviment. Vol ser un espai de referència de la dansa a Tarragona, la porta d’entrada d’artistes i professionals reconeguts internacionalment.

Els guanyadors dels projectes emprenedors han sorgit de les votacions populars dels vídeos, que en només una setmana van tenir més de 15.000 visualitzacions a Youtube, així com de la valoració tècnica que ha dut a terme un jurat format per la Fundació Smart Mediterranean City, la CEPTA, la Cambra de Comerç, la URV, PIMEC, ACCIÓ, SECOT, Jove Cambra Internacional i representants dels grups municipals.

Pel que fa als centres educatius, el guanyador és l’Institut Antoní Martí i Franquès amb el projecte Young Business Talent que incorpora un sistema de simulació de gestió d’empreses a l’assignatura d’Economia d’empresa al batxillerat. Un projecte al que es va incorporar el Centre durant el curs 2011-2012 i que els ha portat a participar des de llavors a la final nacional, essent aquest any els guanyadors a nivell estatal i per tant representants a la final internacional. Cal remarcar que la introducció d’aquest sistema ha ajudat als estudiants a millorar molt la seva nota promig en aquesta assignatura, situant-se un punt per sobre de la mitjana de Catalunya, i ha suposat un plus de motivació per l’alumnat.