Quasi 80.000 tarragonins sense feina i sense cap ajut econòmic

Ja han esgotat la prestació d’atur i tots els subsidis socials

Per . Actualitzat el

Tauler d'anuncis de l'oficina del SOC.

A la demarcació de Tarragona hi ha gairebé 80.000 persones que han esgotat el subsidi de l’atur i la resta de subsidis socials existents i que, per tant, no disposen de cap font d’ingrés oficial. Aquesta preocupant dada l’ha feta pública el congressista Francesc Vallès (PSC), a partir de dades oficials facilitades pel Govern de l’Estat a una pregunta parlamentària formulada pel polític reusenc.

D’acord amb el PSC, «les dades oficials, que ens ha facilitat el mateix Govern del PP, posen els pèls de punta. En aquests moments a la demarcació de Tarragona hi ha quasi 80.000 desocupats (en concret, 78.732 tarragonins) que no reben cap mena d’ajuda perquè ja han esgotat la prestació d’atur i tots els subsidis socials». Així ho ha lamentat públicament Francesc Vallès, que ha denunciat que «malgrat l’eufòria econòmica del Govern del PP, que afirma alegrement que la crisi ja és cosa del passat, la realitat dramàtica és una altra segons les dades objectives que ens dóna el mateix Govern del PP».

D’acord amb el comunicat enviat pels socialistes als mitjans de comunicació, d’aquest volum total de desocupats un total de 64.874 aturats tarragonins ja no reben cap prestació contributiva per desocupació, 18.188 ja fa més d’un any que no reben la prestació (el que representa un augment a Tarragona d’un 41% amb el PP), dels quals 10.068 són aturats de més de 45 anys.

Finalment, Vallès, que ha recordat que amb el Govern socialista la protecció per desocupació se situava per sobre del 80%, ha donat a conèixer que 2.265 aturats tarragonins amb discapacitat s’han quedat també sense cap mena de prestació fet que representa un augment del 62,2% amb el PP al Govern.
«Aquesta és la trista realitat de la reforma laboral del PP que no ha servit per generar ocupació però sí per destruir protecció social. Els índexs de vulnerabilitat s’han disparat amb el Govern del PP que cínicament afirma que ja hem sortit de la crisi quan les seves pròpies dades oficials assenyalen el contrari», assegura Vallès.

Segons ha subratllat el diputat socialista, «aquesta davallada de les prestacions també ha significat que moltes famílies s’hagin quedat sense ingressos i ha disparat la pobresa infantil». En aquest sentit, segons les darreres dades oficials, el 29,5% dels infants catalans es troben en situació de risc de pobresa. «Jo mateix vaig ser testimoni de com els diputats del PP es burlaven d’aquesta dramàtica realitat quan Pedro Sánchez l’estava denunciant al Congrés».

Francesc Vallès ha definit la situació actual com «una realitat d’emergència social» davant la qual cal emprendre mesures urgents i immediates. En aquesta línia ha desglossat el paquet d’iniciatives que ha presentat el grup socialista a les Corts Generals que passa per «derogar la reforma laboral del PP, ampliar el grau de cobertura i protecció social als aturats, dotar amb 1.000 milions d’euros un pla urgent de lluita per eradicar la pobresa infantil, un suplement addicional de 100 euros mensual per fill a càrrec per als aturats de més d’un any, augmentar les prestacions per fills dels 291 euros actuals a 600 euros l’any i recuperar el Pla Educa 3 suprimit pel PP», ha explicat el diputat tarragoní.

Menys població ocupada

Un dels grans problemes que està deixant la crisi a les comarques de Tarragona, a banda del gran nombre de llars que s’han anat quedant sense ingressos, és la manca de generació de nous llocs de treball en els mesos de teòrica millora econòmica i d’estabilització de l’atur. Si bé les darreres dades facilitades per l’EPA (Enquesta de Població Activa) parlen d’una reducció del nombre de persones desocupades al territori, aquesta respon sobretot a la migració de bona part de la població. Segons l’EPA del tercer segon trimestre de 2014, les comarques de Tarragona hi ha menys atur que ara fa un any però alhora hi ha menys persones assalariades i, per tant, l’índex d’activitat és més baix. El percentatge d’activitat, que el 2013 era del 64,16% enguany ha baixat fins al 64,07%. Això vol dir que tot i l’increment en nombres absoluts de persones que tenen feina a les nostres comarques, el percentatge de persones que treballen disminueix sensiblement (-0,09%).