Primer pas cap a la sostenibilitat per als hotelers tarragonins

Les VI Jornades ITH de Sostenibilitat i Eficiència Energètica al Sector Hoteler analitzen com reduir la segona partida de costos més important en un hotel

Per . Actualitzat el

Els costos energètics són, pel sector hoteler i l’hostaleria, la segona o tercera partida de costos més important als seus negocis, després del personal i les matèries primeres (aliments i begudes). El marge per reduir aquests costos és ampli, però requereix de coneixement tècnic, inversió en equipament i una bona gestió. Amb aquest objectiu, l’Instituto Tecnológico Hotelero (ITH), i la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT), han realitzat aquest matí a la Sala Europa del Teatre Auditori de Salou (TAS) les VI Jornades ITH de Sostenibilitat i Eficiència Energètica al Sector Hoteler.

Aquestes jornades tècniques, gratuïtes i dirigides a professionals, prescriptors, gestors, propietaris i administradors d’hotels, visiten enguany Vigo, Tenerife, Salou i San Sebastián, en el marcl del Programa Hotel Sostenible d’ITH, que contempla diverses activitats de difusió a tota Espanya destinades a millorar l’eficiència energètica al sector turístic a nivell nacional. Aquesta sisena edició se centra en analitzar els plans de gestió energètica integral, les certificacions energètiques, les solucions tèrmiques d’alta eficiència i els models accessibles per finançar equipament sostenible en els petits i mitjans allotjaments.

Aquest esdeveniment, inaugurat per Ramon Pascual, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Salou; Jordi Calaguig, responsable del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística (LAB-IIT) del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci; i Josep Graset, de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT); ha comptat amb la participació d’experts en sostenibilitat, hostaleria, i gestió energètica per a allotjaments turístics, com Coralía Pino, responsable de Projectes de l’Àrea de Sostenibilitat i Eficiència Energètica de l’ITH; Jordi Peiró, cap de Projectes Grandes Cuentas, Soluciones Integrales de Servicios Energéticos de Gas Natural Fenosa; y Baptiste Usquín, Product Manager Energia d’Aqualogy.

Durant la inauguració de les jornades, el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Salou, Ramon Pascual, ha dit que «és important impulsar la innovació tecnològica, que contribueixi a un consum més intel·ligent i sostenible de l’energia en establiments d’allotjament turístic; tenint molt en compte les característiques del sector i les seves necessitats per adoptar solucions viables tècnicament i econòmica, que millorin l’eficiència energètica».

Pascual ha afegit que «és encara més important i fonamental l’actitud responsable i la implicació dels empresaris del sector, evidentment, en col·laboració amb els administracions, ja que són ells qui han d’impulsar accions i implementar solucions que optimitzin el consum energètic de les instal·lacions i facilitin l’estalvi. Perquè, en definitiva, més eficiència energètica significa més estalvi i més competitivitat de les nostres estructures turístiques».

Per Coralía Pino, responsable de Projectes de l’Àrea de Sostenibilitat i Eficiència Energètica de l’ITH, «el cost energètic suposa entre el 10% i el 15% dels costos d’explotació d’un hotel; però en algun cas, si són resorts o hotels grans, pot arribar al 25%; i és un dels costos més rellevants després del cost de personal, que és el més alt».

Fa set anys, era del 3% o el 5%, però cal tenir en compte que hi ha hagut un augment del preu de l’energia, per un costat, i, per l’altre, s’han incrementat els valors afegits que es donen al client, en forma de serveis complementaris com SPAs o gimnasos, per esmentar alguns exemples. Pino apunta que «hi ha noves tecnologies que permeten fer estalvis molt grans, com canviar una caldera antiga, que podria suposar un estalvi de fins el 35%».

En el decurs de l’esdeveniment, també hi han intervingut Rodrigo Radován, director de Negoci de Serveis Industrialas de TÜV Rheinland; Ferrán González, director director comercial de Bosch-Buderus; Rafael Ferradáns, director general d’ACV España; Salvador Rey, gestor de Grandes Cuentas Segmento Hoteles y Hospitales de Schneider Electric; Rafael del Moral, director del Mercado de Hoteles de Grupo CIAT; Laura Sánchez, directora tècnica d’Italsan; i Javier León Fernandez, director de BansabadellRenting del Banco de Sabadell.

La jornada s’ha dividit en tres parts: la primera, dedicada a la gestió energètica integral, sistemes de control i certificació energètica als hotels; la segona, dedicada al finançament de les inversions en tecnologia eficient en hotels; i la tercera, cenetrada en tecnologies de climatització, producció d’ACS (aigua calenta sanitària) i gestió de l’aigua als hotels. Experts i especialistes han explicat els factors que s’han de tenir en compte en el disseny d’un pla de gestió energètica integral i la monitorització i control de consums en un hotel, i la influència en els costos, les operacions, i la inversió i el manteniment de l’equipament; així com de l’aplicació de contractes de serveis energètics adaptats al sector hoteler.

Per altra banda, s’han repassat els processos de certificació energètica dels establiments turístics, els passos que s’han de seguir (incloent les auditories energètiques), i els avantatges associats a la legalització de les instal·lacions segons aquestes normatives, tant des del punt de vista de la gestió i seguretat de les instal·lacions, com de la comercialització de l’establiment, a través de casos d’èxit d’hotels que han implantat mesures d’eficiència energètica.

Finançament per a la sostenibilitat

A la segona part, s’han analitzat els models per finançar les inversions en tecnologia eficient pels establiments turístics, les propostes, condicions i línies disponibles i la seva adaptació, tant a les tecnologies i serveis, com a les particularitats del sector turístic.

Finalment, la tercera secció d’aquestes jornades s’ha centrat en les tecnologies i l’equipament que fan d’un hotel un establiment més sostenible, i la reducció de consums energètics i els seus costos associats, com a primer pas per dissenyar estratègies de gestió de la sostenibilitat, així com la rendibilitat de l’aplicació de les energies renovables per aconseguir aquests objectius.

Per altra banda, s’han repassat les opcions en tecnologia i equipament, per a a cada perfil d’allotjament, en matèria de climatització, gestió i monitorització del consum d’aigua, producció d’ACS (aigua calenta sanitària) i altres usos tèrmics com bugaderies, piscines climatitzades i SPA, entra d’altres.

Les VI Jornades d’Eficiència Energètica en Establiments Turístics: Solucions Tèrmiques d’Alta Eficiència i Estalvis de Costos Energètics, compten amb el suport de Gas Natural, principal patrocinador d’aquest esdeveniment, i el co-patrocini de Bosch-Buderus, TÜV Rheinland, Banco Sabadell, Aqualogy, Grupo CIAT, Italsan, ACV España y Schneider Electric. A més, la sessió que s’ha desenvolupat a Salou ha comptat amb el suport de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT); l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda; l’Ajuntament de Salou, el Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Vila-seca i la Universitat Rovira i Virgili.